JURY! ontwerpt andermaal een moderne villa in het Westland

JURY! ontwerpt andermaal een moderne villa in het Westland

Voor een particuliere opdrachtgever is stedenbouwkundig- en architectenbureau JURY! opdracht gegund voor het ontwerpen van een moderne nieuwbouw villa in Naaldwijk. Nadat wij eerder het vertrouwen kregen om een moderne villa in het Westland te gaan ontwerpen, krijgt dit nu een vervolg. Andermaal gaan wij alles op alles zetten om een droomwoning te ontwerpen. JURY! zet voet aan de grond in het Westland.

Verbouw of nieuwbouw?

Op het perceel wordt een bestaande woning, welke op een verhoging staat, verwijderd. Aanvankelijk hebben wij als architectenbureau al een ontwerpstudie gemaakt om te bekijken of de kwaliteiten van de bestaande woning benut konden worden middels een renovatie en verbouwing. Hieruit is gebleken dat het plegen van nieuwbouw een duurzamere oplossing is.

Ontwerpconcept

De nieuwe villa zakt deels de grond in en heeft een meer gesloten gevel richting de straatzijde om zo geborgenheid aan de bewoners te bieden. Daar waar de villa zich aan deze zijde schikt in het landschap, opent het juist volledig aan de andere zijde. Dankzij dit ontwerpconcept ontstaat er veel licht, lucht en ruimte voor de bewoners, terwijl het gevoel van privacy gewaarborgd blijft. Doordat de woning aan één zijde geheel wordt opengewerkt, wordt de leefruimte niet begrensd door de muren van de woning, maar wordt de tuin als een groene kamer toegevoegd aan de leefruimte. Deze leefruimte wordt ervaren als één grote open ruimte welke gerangschikt wordt door enkele architectonische elementen. Door deze modernistische benadering ontstaat  een differentiatie aan plekken met ieder een eigen karakter en kwaliteit.