city block 010 JURY entreegevel
city block 010 JURY tuingevel

 

City Block 010

De Müllerpier, een bijzondere plek in het hart van Rotterdam, direct aan de Maas gelegen. Op het uiterste puntje van deze voormalige haven, ontwerpt JURY! een nieuwbouwwoning, als onderdeel van een stedelijk blok dat bestaat uit vier woningen. Het stedenbouwkundig plan komt van KCAP, waarin onder meer de gevelsteen is vastgelegd, met als doel dat de vier woningen als een bouwblok vorm krijgt om zo aan te sluiten bij de korrelgrootte van de omliggende bebouwing in het gebied.

Een essentieel uitgangspunt in de ontwerpopgave is het onderbrengen van een gastenverblijf op de begane grond. Hierdoor is de woonlaag naar de eerste verdieping gebracht. De dinerkamer met keuken bevinden zich wel op de begane grond zodat een directe relatie tussen binnen en buiten aangegaan wordt. In het ontwerp scheidt slechts een zeer transparante glazen gevelvlak de dinerkamer van de tuin om zo deze grens tot een minimum te beperken. Bij goed weer kan de pui volledig opengezet worden zodat deze volledig wordt opgeheven. De opening in het metselwerk ten behoeve van de glazen gevel aan de tuinzijde beslaat twee bouwlagen, zodat er zoveel mogelijk daglicht het huis in gebracht kan worden en de visuele en fysieke relaties tussen binnen en buiten versterkt worden.

Oer-Hollandse klassieke herenhuizen vormde een belangrijke bron van inspiratie en één van de uitgangspunten in de ontwerpopgave. Klassieke stijlkenmerken zijn in de gevelcompositie toegepast op een hedendaagse manier en aansluitend bij de bouwmethodieken van nu. Zo is de gevelcompositie overduidelijk symmetrisch en zijn de openingen rank en hoog; verticaal georiënteerd. Daarnaast heeft de entree op subtiele wijze een hiërarchische positie opgeëist. Deze klassieke indeling geeft het gebouw een ingetogen, doch elegant voorkomen; de architectonische vertaling van de wens van de opdrachtgever.

Toekomstgerichte en duurzame opvattingen liggen ten grondslag aan deze woning. Zo wordt de woning niet meer voorzien van een gasaansluiting, om zo bij te dragen aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Verder wordt de woning uitgevoerd in een damp-open systeem. Dit heeft als voordeel dat er een natuurlijke vochtregulatie plaatsvindt, men leeft niet in een ‘plastic zak’, maar in een ‘ademend’ gebouw. Als gevolg hiervan is de luchtvochtigheid in de woning per seizoen een stuk gunstiger en stabieler waardoor er significant minder energie nodig is om het huis te verwarmen, dan wel koel te houden. Om dit te bewerkstelligen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die passen in een circulaire economie (cradle2cradle). Ook worden er in toenemende mate allergieën en ziekten als astma geconstateerd. De grootste veroorzaker hiervan is natuurvreemde levenswijze. In een dampdicht gebouw is de luchtkwaliteit tot wel drie keer slechter dan het buitenklimaat. Met het damp-open uitvoeren van de woning wordt er op dit gebied belangrijke winst geboekt; het biedt de bewoners een comfortabeler en gezonder binnenklimaat en draagt eveneens bij aan een circulaire economie.

Deel dit bericht op social media