JURY! Herenhuis 010 entreegevel 01
JURY! Herenhuis 010 tuingevel 02 glazenhoek
JURY! Herenhuis 010 entreegevel 02
JURY! Herenhuis 010 tuingevel 01
JURY! Herenhuis 010 interior 01
JURY! conceptschets Herenhuis 010 Park Zestienhoven Rotterdam

Herenhuis 010 is een vrije kavel nieuwbouwwoning in het ontwikkelingsgebied Park Zestienhoven in Rotterdam, dat nabij het vliegveld en aan de rand van het Groene Hart ligt. De opdrachtgever had een wens voor een klassieke, doch tijdloze woning en bovendien aansluitend bij de mogelijkheden van de hedendaagse bouwmethodieken. JURY! smeedde deze contrasterende ontwerpuitgangspunten samen tot een modern herenhuis van de 21e eeuw; respect voor historie en traditie, maar met de blik vooruit gericht.

Architectuur

Op zoek naar een architectuur die recht doet aan de wensen van de opdrachtgever, ontwierp JURY! een woning gebaseerd op klassieke stijlkenmerken. Zo is de woning opgebouwd uit een duidelijke plint, een middenstuk en heeft het een subtiele bekroning. Het herenhuis kenmerkt zich verder door een symmetrische entreegevel met een centrale en dominante entreepartij. Deze entree met vide strekt zich uit over maar liefst drie volledige bouwlagen. Het vormt de uitzondering in de geordende gevel en heet de bewoners en bezoek welkom.

Als gevolg van de footprint van de kavel in combinatie met het gewenste programma en het maximaal toegestaan te bouwen volume, is er een bijna vierkant en volledig onderkelderd gebouw ontstaan. Verschillende orden geven de woning een gelaagdheid welke allen bijdragen aan de alzijdigheid van het gebouw. Zo wordt het ritme van de openingen rondom doorgezet, worden er 60 centimeter lange gevelstenen stootvoegloos toegepast en zijn de natuurstenen lijnelementen beeldbepalend en toch subtiel aanwezig.  Door deze horizontale belijningen toe te passen en overhoeks over alle vier de gevels door te laten lopen, ontstaan er vier alzijdige gevels. Het doel is om, ondanks het grote volume, de woning een menselijke maat te geven.

Om het maximaal toegestaan te bouwen volume volledig te benutten en toch de gewenste hoge plafonds toe te kunnen passen, zijn er enkele slimmigheden waaronder strategisch gepositioneerde bijgebouwen toegepast. Zo ontstaat er een begane grond met een grotere footprint dan de verdiepingen, welke door de randvoorwaarden vastliggen. Er is een horizontale knip geïntroduceerd om anders met de plint om te kunnen gaan ten opzichte van de bovenbouw. Met deze ingreep kan  vast worden gehouden aan het principe van symmetrie. Deze knip komt tot uitdrukking in de subtiel terugspringende gevel en contrasterende materialisatie. De hoge raampartijen en plafonds, aangekondigde opgang,  het gebaar van de entree en de geleding van plint, middenstuk en subtiele bekroning zijn eveneens klassieke stijlkenmerken en dragen allen bij aan de statige uitstraling van deze moderne vertaling van het 21e-eeuwse herenhuis.

Relatie tussen binnen en buiten

De woning is aan de achterzijde zoveel mogelijk opengewerkt, om hier de relatie tussen binnen en buiten te versterken. Hier is goed zichtbaar hoe de knip tussen onder- en bovenbouw ervoor zorgt dat er anders met de openingen omgegaan kan worden. Grote glazen puien zorgen ervoor dat de functies op de begane grond, zoals de woon- en eetruimte en lounge in directe verbinding met de langgerekte tuin staan. Op de tweede verdieping is een hap uit het bouwvolume gehaald. Het maakt het gebouw luchtiger en biedt de bewoners een beschut dakterras met vergezichten over het tegenover gelegen park en waterpartij.

Energieneutraal

Herenhuis 010 heeft de energiewaardering ‘Energieneutraal’. Zo is de woning volledig gasloos en wordt onder meer gebruik gemaakt van een bodem-water warmtepomp, gebalanceerde ventilatie met Warmte-Terug-Winning, PV-panelen en een hoge isolatie waarde zodat de woning de ingebrachte energie goed vast kan houden. Openingen in de gevel zijn bewust ontworpen om enerzijds de relatie met buiten te versterken maar ook om de inkomende zonnewarmte optimaal te benutten.  Om de inkomende warmte te kunnen reguleren is er op subtiele wijze buitenzonwering toegepast; in de zomer kan de warmte buiten worden gehouden, terwijl in de winter gebruik wordt gemaakt van de zon om de woning op te warmen.

Opdrachtgeverschap

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever zelf, is er gekozen voor een co-makers invulling. Er is dus geen hoofdaannemer betrokken. Verschillende (uitvoerende) partijen zijn tijdens het ontwerpproces aangeschoven en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van Herenhuis 010.  In december 2017 werd de opdracht aan stedenbouwkundig- en architectenbureau JURY! gegund, negen maanden later ging de eerste paal de grond in.


JURY! conceptschets Herenhuis 010 Park Zestienhoven Rotterdam

JURY! Herenhuis 010 entreegevel 01

JURY! Herenhuis 010 entreegevel 02

JURY! Herenhuis 010 tuingevel 01

JURY! Herenhuis 010 tuingevel 02 glazenhoek

JURY! Herenhuis 010 interior 01

Deel dit bericht op social media