JURY-House008-rietendak-vliesgevel-modern-05
JURY-House008-interieur-haard-vide-01
JURY-House008-rietendak-entree-modern-01
JURY-House008-rietendak-uitbouw-modern-07
JURY-House008-rietendak-vliesgevel-modern-03
JURY-House008-rietendak-vliesgevel-01
JURY-House008-rietendak-vliesgevel-02
JURY-House008-rietendak-vliesgevel-modern-04
JURY-House008-interieur-keuken-kookeiland-bar-01
JURY-House008-interieur-haard-vide-02
JURY-House008-zwevende-trap-vide-01
JURY-House008-stalen-deur-entree-01
JURY-House008-interieur-haard-vide-03
JURY-House008-rietendak-vliesgevel-modern-06

House 008 – Maassluis Wilgenrijk

House 008 is een vrije kavel nieuwbouwwoning in het ontwikkelingsgebied Wilgenrijk in Maassluis, dat achter de Weverskade met zijn meanderende binnenwater en diversiteit aan bestaande woonboerderijen ligt. Vanuit de gemeente waren de kaders gedefinieerd middels een stijlboek waarin de historische context van dit typisch Hollandse polderlandschap centraal stond. De opdrachtgevers anderzijds hadden naast een liefde voor landelijk wonen een sterk verlangen naar een modernistische vormentaal. JURY! heeft deze deels contrasterende uitgangspunten bijeengebracht in een moderne vertaling van het landelijk wonen, met veel licht, lucht en ruimte voor de bewoners, een sterke relatie tussen binnen en buiten en een onorthodoxe indeling.

De woning heeft de basisvorm van een archetypisch huis en heeft een rietgedekt zadeldak dat deels doorloopt in de zijgevels. Het riet benadrukt de traditionele volumeopbouw en is ook in textuur en tactiliteit trouw aan de aard van de historische bebouwing. Het huis is zo stevig in zijn context verankerd, terwijl strakke belijningen en detailleringen, neutraal wit gestucte geveldelen en grote glaspartijen het toch ook volledig eigentijds laten zijn. Verschillende elementen als het entreeportaal, de uitbouw en de garagedeur zijn zorgvuldig gematerialiseerd in Oost-Afrikaans loofhout met een goed zichtbare nerf. Dit versterkt de accenten die deze elementen in de compositie aanbrengen, sluit in kleurstelling goed aan bij het rieten dak en heeft een sterk natuurlijke uitstraling. De uitbouw steekt door de kap en biedt daarmee tevens ruimte voor de luchtkanalen. Deze component oogt en functioneert zo ook daadwerkelijk als moderne schoorsteen, waarmee de eigenlijk verplichte traditionele schoorstenen achterwege mochten blijven.

De straatgevel heeft verschillende grote vensters maar is niettemin relatief gesloten en biedt de bewoners geborgenheid. De achtergevel is gericht op het open polderlandschap, is volledig uit glas opgetrokken en combineert daarmee een prachtig weids uitzicht met een royale daglichttoetreding, waaraan ook daklichten in de rieten kap substantieel bijdragen.

Binnen is het aantal gesloten vertrekken tot een minimum beperkt en bestaat het hele volume grotendeels uit één open ruimte verdeeld over twee lagen. Middels een diepe vide over de volledige breedte staan de twee bouwlagen direct met elkaar in verbinding. In het verlengde van de hoofdentree bevindt zich een serviceblok met alle schachten en technische voorzieningen. Aan de ene langszijde zijn hierin ook de hoge keukendelen opgenomen, aan de andere integreert het blok tevens de trap met zwevende treden, die over de volle stijging een spectaculair vergezicht over het landschap biedt.

De grote open ruimte is ontworpen als vloeiende sequentie van plekken met ieder hun eigen sfeer en karakteristiek. Het gebruik is hierdoor natuurlijk en vanzelfsprekend. Bij bezoek van vrienden schuift men voor de borrel bijvoorbeeld aan bij het barmeubel in de keuken, met zicht op de vrijstaande haard. Op het direct aangrenzende kookeiland wordt ondertussen het eten bereid. Het eten zelf vindt plaats in de grote open vide met eet- en zitgedeelte. Een dieper gesprek later op de avond vindt plaats op een intiemere plek onder de verdiepingsvloer, direct naast de haard.

Boven bevinden zich een werkzone en een open slaapruimte met vrij zicht over de polder en het firmament. Ook bevat de verdieping een separaat logeervertrek en een badkamer in de uitbouw. De glazen pui hiervan is volledig te openen, zodat het buitenleven zelfs in bad te ervaren is.

De materialisatie van het interieur is net als de indeling op en top modern. Zo liggen er overal gietvloeren, zijn de wanden en plafonds strak wit gestuct, is het bar- en keukenmeubel van Corian en is de videbalustrade van voltransparant glas.

© Oorthuis fotografie – Leon van Woerkom . JURY!


Zwevende trap in vide

JURY-House008-interieur-haard-vide-02


© Oorthuis fotografie – Leon van Woerkom . JURY!

Deel dit bericht op social media