linkin’ park – almere

In opdracht van de gemeente Almere, heeft JURY! met John Steenbergen aan de TU Delft onderzoek gedaan naar en een herontwerp gemaakt voor het Beatrixpark te Almere.

In zijn huidige vorm, is het Beatrixpark slecht zichtbaar en beperkt toegankelijk doordat entrees tot het park zich op onvindbare plaatsen begeven en bovendien slecht herkenbaar zijn. Daarnaast weet het park zich niet te onderscheiden t.o.v. overige aanwezige parken in de stad; een gebrek aan identiteit. De stedenbouwkundige ontwerpopgave wordt geformuleerd als het Beatrixpark versterken als kwalitatief hoogwaardige plek in en voor de stad.

De ligging van het park is zeer strategisch, namelijk tussen het stadscentrum van Almere en het nieuw te ontwikkelen zakelijk gebied Almere-Pampus. Bovendien zullen beide verbonden worden met Amsterdam middels weg en lightrail, waardoor er een grote hoeveelheid aan passanten wordt gegenereerd. Het park ligt langs de nieuwe hoofdverbinding tussen genoemde plekken en wordt daardoor sterk zichtbaar. Op strategische plekken worden duidelijk herkenbare entrees en zichtlijnen aangelegd. Door het herstructureren van paden in het park en toevoegen van enkele nieuwe, ontstaat er een heldere structuur. Het park krijgt verblijfskwaliteiten met verborgen rustige en comfortabele plekken. Terwijl er op hiërarchische wijze  een nieuwe orde wordt toegevoegd in de vorm van drie doorgaande fietsroutes in de beweging parallel aan de hoofdas tussen centrum en Pampus/Amsterdam. Er ontstaat een ‘transit-park’, naar het voorbeeld van het Vondelpark in Amsterdam.

Ook ecologisch gezien heeft het park een belangrijke positie. Door enkele minimale interventies in het bestaande park, worden de bestaande waterstructuren van de stad gekoppeld met die van de Oostvaardersplassen, ten noorden van de stad. Blauw- en groenstructuren staan met elkaar in verbinding zodat biodiversiteit beschermd en versterkt wordt.

Deel dit bericht op social media