BIG NEWS: JURY! Ontwerpt iconische toren en twee woongebouwen aan de Waal in Nijmegen

Eindelijk kunnen we het delen met de wereld; een persoonlijk hoogtepunt waar ik heel erg naar uit heb gekeken om te mogen delen!

Het mooiste telefoontje

Het was drie jaar geleden toen ik voor mijn huis in de auto stapte, op weg naar een optreden met mijn band op een festival in Den Bosch. Net op het moment dat ik mijn sleutel in het contact stop, gaat mijn telefoon. Van de 180 aangemelde architectenbureaus was ik één van de vier genodigde om te mogen pitchen. Het ging om een competitie voor een grote woningbouwontwikkeling in Nijmegen van een bekende ontwikkelaar. Het mooi-weer-telefoongesprek dat volgde ging ongeveer als volgt: ‘… Ja, lekker weertje niet? Druk op de zaak? Ja, maar zoals je weet waren er drie andere bureaus en het lag echt héél dicht bij elkaar! Maar zoals je weet kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn….’ Na dit stereotype slecht nieuws gesprek stonden inmiddels de tranen al in mijn ogen. ‘Wij hebben unaniem besloten dat jij het moet gaan doen!’ Juichend met mijn armen wijd en tranen over de wangen heb ik tot grote verbazing van de buurt, rondjes op de parkeerplaats gerend; het mooiste telefoontje ooit!

Ontwerpopgave  

Namens BPD Gebiedsontwikkeling heeft mijn bureau de opdracht gegund gekregen voor het ontwerpen van twee torens en een appartementenblok aan de Havenkade in Nijmegen. Gelegen aan een prachtige plek aan de Waal in de Waalhaven, moest één toren het architectonische herkenningspunt van de stad Nijmegen worden. Een eer en droomopgave voor mij als architect vanwege de complexiteit, ligging, schaal en prestige. De afgelopen jaren heb ik met mijn team, in nauwe samenwerking met opdrachtgever, adviseurs, gemeente en aannemer met veel passie en gedrevenheid aan deze opgave gewerkt. Niet eerder heb ik dit project en verhaal gepubliceerd. Vaak heb ik wel op het punt gestaan en was de verleiding groot. Maar per se wilde ik eerst écht goede beelden hebben van een ontwerp dat af is. Dit zorgde ervoor dat het steeds verder in het ontwerpproces werd opgeschoven. Duidelijk een gevalletje dat perfectionisme soms tegen je kan werken. Maar nu is het moment daar dat ik, stiekem met enige trots eindelijk de beelden aan de wereld kan tonen.

Architectonisch herkenningspunt

Het meest in het oog springende deel van de ontwerpen  is de 70 meter hoge woontoren op de kop van de Havenkade; in de toekomst een herkenningspunt voor mensen die via de bruggen Nijmegen binnen komen. De opgave was om een herkenbaar gebouw voor de stad te ontwerpen. Door de toren als een beeldhouwwerk te benaderen, een stenen massa, met de beitel bewerkt tot een sculptuur, krijgt hij zijn herkenbaarheid. Daarbij zijn de appartementen in de toren zo gesitueerd dat ze maximaal uitzicht op de Waal bieden.

Penthouse als bekroning

Het penthouse is als een ontwerp op zichzelf benaderd. Het staat als een paviljoen van glas en messing los op het dak en belichaamt letterlijk een ‘gouden’ kroon op de toren. Rondom het paviljoen kun je in de buitenlucht lopen en heeft het twee grote terrassen. Aan de master bedroom met vrijstaand bad ligt het ochtend-/middagterras met vergezichten over de haven, rivier en stad. Aan de ‘avondzijde’ is een rooftop bar bedacht, waar wij, hier op kantoor ons een goed feestje voor kunnen stellen…

Inclusieve leefomgeving

De drie gebouwen vormen samen met de door Thijs Asselbergs en Joeri van Ommeren ontworpen woongebouwen met sociale huur, een totaal ensemble. Uniek in Nederland aan dit project is het grote aantal sociale woningen in het ensemble, gezien de hoge bouwkosten in de huidige economie. De door Marnix Vink van Felixx ontworpen collectieve binnentuinen bieden verblijfskwaliteit met zicht op de haven voor de bewoners.  Met de mix van koop, midden- en sociale huur en binnenterreinen die ontmoeting stimuleren, wordt er een inclusieve buurt, een leefomgeving van nu gerealiseerd.

Status

Inmiddels is Welstand akkoord. Vorige week is de omgevingsvergunning ingediend en gaat Bouwcombinatie Klok Trebbe Havenkade V.O.F in januari 2021 starten met de bouw. JURY! is van schets tot oplevering betrokken bij het project. De projectpagina met het gehele project, meer beelden en uitleg volgt spoedig.

Dankwoord

Graag wil ik Berry Evers, Jan Kruidenier en Henri Schimmel namens BPD (Bouwfonds Property Development) bedanken voor het vertrouwen in mijn organisatie. Mijn oud studiegenoot en vriend PeterBaalbergen voor het attenderen op de uitvraag destijds. Mijn team uiteraard en mijn naasten die mijn verhalen hierover in veelvoud met (meestal) veel enthousiasme aan wilde horen. Dank! Met elkaar dragen wij bij aan mooi stuk nieuwe skyline van Nijmegen;  oordeel zelf maar!


©JURY  – Images by LUNAS

In het ontwerpteam werkten verder o.a. mee: Trebbe – KlokGroep – Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau –  – BOOT – Inbo – SAB adviseurs in ruimtelijke ontwikkeling – Gemeente NijmegenvanOmmeren architecten –  Joeri van OmmerenThijs Asselbergs architectuurcentrale, Felixx Landscape Architects & Planners