Feestelijke opening van het Werkcafé in het stadhuis van Maassluis

Het door architectenbureau JURY! ontworpen Werkcafé in het stadhuis van Maassluis is onlangs feestelijk geopend. Na een speech van burgemeester Edo Haan mocht architect Rob Reintjes het ontwerp toelichten aan de toekomstige gebruikers. Daarop volgde het symbolische moment waarbij het lint doorgeknipt werd en alle aanwezigen de nieuwe ruimte konden betreden en ervaren.

Multifunctioneel ontwerp

Het Werkcafé is een multifunctionele ruimte waar werknemers op het stadhuis kunnen werken, lunchen, overleggen, afspraken met burgers organiseren, ontmoeten, pauzeren en waar verschillende evenementen plaats kunnen vinden. Een belangrijk uitgangspunt dat de ontwerpgave heeft gedefinieerd is dat de ruimte enerzijds multifunctioneel en flexibel is, en anderzijds herkenbaar is. Tijdens evenementen kunnen er tot driehonderd mensen aanwezig zijn, terwijl het geregeld  voor komt dat er een lagere bezettingsgraad is. Het is niet de bedoeling dat zij zich dan verloren in de ruimte voelen. Er zijn daarom twee vaste inrichtingselementen geplaatst om de ruimte te organiseren en meerdere ‘plekken’ met verschillend karakter te creëren. Deze bar- en tafelelementen zijn zwaar, aards en robuust van karakter, terwijl alle verplaatsbare meubelen op poten staan en slank, licht en technisch van aard zijn. Boven de vaste inrichtingselementen hangen stalen frames voorzien van verlichting en groen. Zij versterken het organiserende karakter van de vaste inrichtingselementen en bieden een ingekaderd panoramisch vergezicht op de stadhuistuin wanneer men aan het element zit of staat.

Daglichttoetreding

De voormalige Burgerzaal waarin het Werkcafé is gebouwd, werd ervaren als zijnde een donkere ruimte. Een tweede belangrijk uitgangspunt van het ontwerp was dan ook de ruimte beduidend lichter te maken. Door de glazen puienpartij aan de gemeentetuin verder naar buiten te plaatsen valt er meer daglicht binnen. De donker gekleurde vloeren en plafond zijn vervangen door lichtere uitvoeringen zodat zij het binnentredende daglicht door middel van reflectie dieper de ruimte in brengen. Het plafond is van volledig hergebruikt vilten elementen gemaakt en draagt bij aan de ruimteakoestiek. Daarnaast is het plafond uitneembaar ten behoeve van onderhoud van bovenliggende installaties.

Burger- en Raadzaal

Het Werkcafé is gelegen aan de gemeentetuin, naast de Raadzaal en nabij de trouw- en vergaderzalen. Door de centrale ligging tussen deze functies wordt het multifunctionele karakter en gebruik van het Werkcafé versterkt. Door het toepassen van een volledig glazen vouwwand tussen Raadzaal en Werkcafé is de Raadzaal te allen tijde zichtbaar, bereikbaar en te betrekken bij het Werkcafé. Bij Raadsvergaderingen met grote publieke belangstelling kan de vouwwand desgewenst volledig opengezet worden waardoor meer toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Het Werkcafé blijft ook als Burgerzaal dienen en vormt door de directe relatie met de Raadzaal meer dan ooit het hart van het Stadhuis van Maassluis.

JURY! heeft na de gunning van de architectenselectie het ontwerp van schetsontwerp tot en met oplevering mogen begeleiden. Voor ons rest alleen nog het zetten van de laatste punt op de i. Wanneer de met zorg geselecteerde lage tafels, statafels en barkrukken geleverd zijn zal het tijdelijke meubilair worden vervangen. Dan volgen ook foto’s en verdere projectinformatie. Voor nu alvast enkele beelden als voorproefje.