In het natuurgebied de Groene Grens in Veenendaal verrijst binnenkort een grensverleggend woonhuis. De omgevingsvergunning is onlangs verleend en wij werken nu hard aan de afronding van technisch ontwerp.
Ervaar de natuur vanuit huis
De langwerpige kavel waar deze woning zal worden gebouwd is door de opdrachtgever gekozen vanwege de prettige ligging aan de rand van naastgelegen beschermd natuurgebied De Groene Grens. De nadrukkelijke vraag aan architecturenbureau JURY! was dan ook om de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk te kunnen ervaren in huis. De vorm van de kavel brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Zo ligt de kavel parallel aan een scheg (een groenstrook met water, begroeiing en smalle wandelpanden) met de toegang naar de straat aan de smalle kant; en is de meeste natuur te vinden aan noordzijde, waar de zuidkant het meeste licht en de fijnste verblijfskwaliteit biedt.
Ontwerpoplossingen
Om de verbinding met de natuur te realiseren heeft JURY! volgende oplossingen bedacht:
- De woning bestaat uit vier constructieve schijven. Deze wanden staan achter elkaar waardoor er tussen deze schijven ruimte is voor grote glaspartijen met uitzicht op de begroeiing en het water.
- De woning staat zo op de kavel dat deze zo dicht mogelijk bij de natuurzijde staat en zoveel mogelijk ruimte overlaat in de tuin aan zuidwestzijde. De grote glaspartijen aan weerszijden geven aan de ene kant weids zicht op de natuur, en aan de andere kant op de tuin. De natuur en de verblijfskwaliteit van de tuin worden op deze manier samengebracht.
- De lange zichtlijn vanaf de entree door de gehele lengte van de woning is langs de natuurzijde gepositioneerd. Hierdoor verbindt deze corridor niet alleen alle ruimten binnen de woning fysiek en visueel met elkaar, maar ervaart men ook een sterke connectie met buiten op ieder tijdstip van de dag en vanuit elke plek in de woning.
- De positie en de richting van de keuken en eetruimte legt extra nadruk op deze verbinding en brengt het groen en de tuin nog meer samen.
Een voor- en achterhuis
De schijven van de woning vormen een voor- en een achterhuis. Het voorhuis van de woning aan de straat is voorzien van een rieten kap, die door het gebruik van een enkele schoorsteen bij het achterhuis helemaal schoon en onaangetast is. In dit deel ligt het gastenverblijf dat geschikt is voor mantelzorg en in de toekomst ook voor verdere levensloop.
Dit deel oogt meer gesloten dan het achterhuis met een houten gevelafwerking. Daardoor ontstaat een gevoel van geborgenheid. De entree is hier een uitzondering. De grote opening over de volledige hoogte is uitnodigend, zorgt er voor dat de entree duidelijk herkenbaar is en bereid een warm welkom.
Beide delen zijn van elkaar gescheiden door een glazen lichtstrook met daarin de trap. Wanneer je hier de trap afloopt zuigt de scheg je als het ware naar buiten en is de natuur altijd dichtbij. Daarnaast zorgt de lichtstrook op de verdieping voor een natuurlijke splitsing tussen het ouder- en kindergedeelte.
De grensverleggende zichtlijn
De eerder genoemde zichtlijn staat haaks op de richting van de schijven en verbindt alles binnen de woning. Vanuit de entree voert deze je achtereenvolgens langs het gastenverblijf, de lichtstrook met trap naar boven, de keuken, de haard en de woonruimte (de meest geborgen plek van de woning). En waar je je ook bevindt, er is altijd zicht op de natuur. Door het toepassen van deze zichtlijn zijn woning, tuin en natuur met elkaar verbonden. De Groene Grens is zo verlegd tot binnen de grenzen van de woning.