JURY! ontwerpt circulaire CLT-woning in Wilgenrijk Maassluis

Uiteraard is de schoonheid van een gebouw cruciaal en hopen wij altijd met onze ontwerpen voor onze opdrachtgevers een expressie van waardering los te krijgen. Met gebouwen is dat niet anders dan met die ene beeldschone persoon die je verderop aan de bar ziet staan (dat is lang geleden!). Naast de buitenkant gaat het natuurlijk ook altijd om de inhoud. Met deze opdracht wordt dan ook een belangrijke ontwerpambitie verwezenlijkt; een circulair en volledig in kruis gelamineerd houten (CLT) woning!

Ontwikkelingen in houtbouw op de particuliere markt

Voor een particuliere opdrachtgever mogen wij andermaal een woning in ontwikkeling Wilgenrijk te Maassluis ontwerpen. Precies tussen Villa 44 en Villa 45 in, komt deze duurzame nieuwbouwwoning te staan. Wel vaker worden dergelijke ambities uitgesproken voorafgaand aan een ontwerpproces. Echter in de praktijk blijkt vaak dat het bouwen in hout uiteindelijk van de baan gaat vanwege (nog) hogere bouwkosten. Nu meer en meer architecten gebouwen in houtbouw ontwerpen, de kennis toeneemt en er meer aannemers ervaring opdoen met het bouwen in massieve houtbouw wordt de drempel lager. Goed nieuws!

Invulling duurzaamheid

Een belangrijke ambitie van de opdrachtgever was om een circulaire in CLT opgetrokken woning te verwezenlijken. Dit onder meer omdat zij aangaven het belangrijk te vinden dat de kinderen hier tijdens de opvoeding iets van mee krijgen en het stukje bewustwording wat hierbij om de hoek komt kijken.

Naast de prefab massief houten draagconstructie van het gebouw, wordt er verder onder meer gewerkt met FSC-gekeurde houten geveldelen. Deze komen in de vorm van kaders rondom de raampartijen terug. Ook is er in het ontwerp rekening gehouden met allerlei duurzame principes waaronder een compact volume en gevelcompositie in relatie tot programma en oriĆ«ntatie. Hierdoor hoeft er minder ‘bijgedragen’ te worden door gebouw-gebonden installaties.

Esthetiek

Voor wat betreft de benoemde schoonheid is het meest in het oog springende element het dak van de woning. Het dak is voorzien van een in kleur geanodiseerde aluminium bekleding. Hierbij blijft de metalen glans van het materiaal zichtbaar, heeft het een subtiele gekleurde gloed en kleurt het dak gedurende de dag mee met de stand van de zon. De dakgoot is volledig verzonken, loopt overhoeks door en benadrukt daarmee de karakteristieke kapvorm.

Momenteel is het ontwerp goedgekeurd door het Kwaliteitsteam. In het nieuwe jaar wordt gestart met het vervolg van het ontwerpproces en is het streven om in Q2 2021 te starten met de bouw.