JURY! ontwerpt moderne enkellaagse villa in Nootdorp

Voor een particuliere opdrachtgever is stedenbouwkundig- en architectenbureau JURY! opdracht gegund om een vrijstaande moderne villa in Nootdorp te ontwerpen.

Moderne vertaling Romeinse villa

De villa bestaat uit een enkele bouwlaag en is zodoende geschikt om de bewoners tot op late leeftijd een thuis te bieden. Dit was een belangrijke wens van de opdrachtgever. Een ander belangrijk ontwerpuitgangspunt van de opdrachtgever is om vanuit de hele woning direct contact met buiten te ervaren. Het ontwerp is geïnspireerd op een historische Romeinse woning, waarbij het atrium als hart van het huishouden geldt en waar het gehele familieleven samenkomt. In de woning wordt deze centrale plek ingenomen door keuken, welke voor de bewoners een belangrijk rol in het dagelijks leven vervult. In het verlengde van de keuken is buiten een bijzondere boom gepositioneerd. Ter plaatse van deze boom kun je niet verblijven zodat deze louter als rust- en zichtpunt vanuit bijna de gehele woning fungeert. De keuken binnen, met in het verlengde buiten de boom, vormen samen het kloppende hart van de villa waar omheen alle levendigheid zich afspeelt. Een moderne vertaling van een klassiek thema geïmplementeerd in een toekomstgerichte woning.

Geborgenheid versus relatie met buiten

Aan de straatzijde biedt het ingetogen karakter van de woning de bewoners geborgenheid. Hierdoor biedt het de mogelijkheid om het ontwerp aan de achterzijde volledig open te werken. De woning is dusdanig ontworpen dat van binnenuit vergezichten ontstaan en daarmee een sterke relatie met de tuin en het polderlandschap wordt gelegd. Het eet- en woongedeelte ligt in één lijn en staat bewust haaks op het slaapgedeelte. Hierdoor ontstaat een speelse, maar eveneens heldere plattegrond waarbij de oriëntatie van de bewoner steeds 90 graden draait en nieuwe perspectieven biedt. Op deze wijze kunnen de bewoners koken, eten en wonen met zicht over het water en de polder en slaapt men eveneens direct aan de tuin.

JURY! is betrokken van initiatieffase tot en met oplevering en heeft daardoor de maximale controle over het eindresultaat.


Moderne villa Nootdorp - JURY! architecture urbanism and design tuinzijde

Moderne villa Nootdorp - JURY! architecture urbanism and design entree