JURY! ontwerpt modernistische Villa in Westlandse Polder

In de pittoreske Westlandse polder, op een schiereiland begrensd door twee sloten en een rivier, mag stedenbouwkundig- en architectenbureau JURY! een modernistische villa met zwembad, spa-bad en poolhouse realiseren.

Geborgenheid met weids uitzicht

De wens van de opdrachtgever was tweeledig. Enerzijds was het gewenst om een woning te creëren met modernistische uitstraling en lange, strakke lijnen die aansluiten op de polder. Anderzijds was het gewenst dat de woning geborgenheid en privacy biedt. Daarnaast zorgde de combinatie van esthetische wensen van de opdrachtgever en de beleidskaders ervoor dat de woning maximaal vier meter hoog kon worden. Deze condities zijn tot uiting gebracht in de woning. Zo is de woning georganiseerd in een hoefijzervorm die uit twee lage slaapkamervleugels en een hoge verbindende woonvleugel bestaat en een geborgen binnentuin omsluit. De woning is gesloten naar buiten toe. De langgerekte strookramen aan de buitenkant van de woning bieden een weids, horizontaal beeld van de polder en tegelijk privacy. Naar binnen toe opent de woning zich, en heeft ze grote glasoppervlakken die uitzicht bieden naar de rivier en de overgang naar de binnentuin doen vervagen. Deze vloeiende overgang wordt versterkt door de daken en vloeren die van binnen naar buiten doorlopen en de grote gevelopeningen begeleiden. Het centrale deel van de woning, het woongedeelte, heeft een genereuze plafondhoogte van vier meter en een royaal overstek

Energieneutraal

De langgerekte strookramen en de verschillende overstekken van de woning zijn niet alleen een architectonische ingreep. Samen voorkomen ze dat er grote hoeveelheden direct zonlicht naar binnenvalt. Daardoor blijft de woning in de zomer koel. Terwijl de lage winterzon onder de luifels door naar binnen schijnt en de villa opwarmt. Tezamen met onder meer de aard-bodemwarmtepomp en goed isolerende gebouwschil is de woning energieneutraal.

Tuin & Poolhouse

In de binnentuin van de woning bevindt zich een spa-bad en zwembad. De tuin wordt afgesloten door een poolhouse. Dit poolhouse voegt zich qua stijl naar de rest van de woning en is doelbewust georiënteerd op de avondzon. Ook vormt het in zijn ontwerp en positionering een privacybuffer richting het naastgelegen openbare groen. Tegelijkertijd blijft het vergezicht vanuit de tuin behouden. De volumes van de woning en poolhouse vormen een ensemble dat zich langs het kavel uitstrekt en trapsgewijs kleiner wordt.

Omgevingsvergunning verstrekt

Onlangs is de omgevingsvergunning afgegeven en zijn de grondwerkzaamheden op de kavel begonnen. JURY! is van initiatieffase tot en met uitvoering opdracht gegund. Volgens planning gaat in april de eerste paal de grond in.

naar project©JURY!