JURY! ontwerpt vierde vrijstaande nieuwbouwwoning in Wilgenrijk, Maassluis en ontvangt omgevingsvergunning

Villa45 is een door JURY! Ontworpen nieuwbouwwoning in ontwikkelingsgebied Wilgenrijk te Maassluis. De woning staat op een bijzonder gelegen kavel met aan twee zijden water en uitzicht over meanderend binnenwater. Nadat het ontwerp eerder al goedgekeurd was door het Kwaliteitsteam, is vorige week ook de omgevingsvergunning voor Villa45 in Wilgenrijk te Maassluis verleend!

Het ontwerp

Het ontwerp van de woning combineert een landelijke woning met een moderne uitstraling. De woning heeft de basisvorm van een archetypisch huis en heeft een rieten zadeldak. De grote blikvanger van dit ontwerp is het uitkragende kader dat de veranda en de entree omsluit. Deze veranda sluit aan op de eetruimte en ligt terug van de gevel, zodat de privacy gewaarborgd blijft en er een plek is om te kunnen eten en natafelen in de avondzon. Het kader wordt aan de ene zijde beëindigd met een gemetselde wand in Braziliaansmetselwerkverband en ‘landt’ bij de entree op de grond. De veranda met geïntegreerde entree maken een welkom gebaar en geven de woning een onderscheidend voorkomen.

De vloer van de veranda en de entree is verhoogt en steekt uit het kader. Binnen liggen de entree, keuken en eetruimte op dezelfde hoogte. De vloer van de woonruimte ligt daardoor 15 cm lager. Dit geeft enerzijds een sterker gevoel van geborgenheid en privacy terwijl het anderzijds intimiteit oplevert. Het geeft elke ruimte een eigen karakter.

De rieten kap

De rieten kap staat direct op de verdiepingsvloer. Door de grotere hoogte van het riet dan van de begane grond vloer oogt de kap zwaarder en voelt de woning dicht bij de grond. Samen zorgt dit voor de juiste proporties en sluit dit aan bij het karakter van het riet: een organisch materiaal dat aards en zwaar oogt. Daarnaast is het in textuur en tactiliteit trouw aan de aard van de historische bebouwing in het Wilgenrijk, waar riet van oudsher veel werd toegepast in de omgeving langs de Weverskade. De strakke belijningen en detailleringen, neutraal wit gestucte geveldelen en grote glaspartijen laten de woning toch ook volledig eigentijds zijn.

Meer informatie over dit project is te vinden op de projectpagina

 

© JURY!