Deze twee-onder-een-kapwoning is gelegen in ontwikkelingsgebied Wilgenrijk te Maassluis. Waar een twee-onder-een-kapper doorgaans een verhouding in oppervlak kent van 50/50 tussen beide woningen, was de opdracht hier om een ontwerp te realiseren met een oppervlakteverdeling van 1/3 en 2/3: een buitengewone opgave. Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp waren:

Gelegen in dezelfde straat als House 008, golden hier ook de door de gemeente (in een stijlboek) gedefinieerde kaders. Deze kaders stellen de historische context van dit typisch Hollandse polderlandschap centraal en leggen de nadruk op landelijk wonen. Een kader dat in het verlengde lag met de wens van de opdrachtgever.

Sociale interactie en privacy

De belangrijkste ontwerpingreep die zowel sociale interactie als privacy waarborgt is het 90 graden draaien van een van de woningen. Als gevolg hiervan zit de voordeur van elke woning in een andere gevel. Er is een entree gericht op de straat en één waarbij de ‘entreezijde’ aan de oprit is gesitueerd. De achtertuinen van beide woningen liggen naast elkaar. De toegangen tot de tuin middels glazen puien, zijn dusdanig bedacht dat terrassen privacy bieden. Tegelijkertijd staan de tuinen in open verbinding met elkaar en bieden de mogelijkheid voor sociale interactie; kinderen rennen, vliegen en klauteren in een veilige omgeving!

Herkenbaarheid

Het gebouw is ontworpen als een geheel op basis van materialisatie en ritme. Zo komen de grote ramen overal terug, heeft de woning een natuurstenen plint en spekband die helemaal rondom loopt. Dit geeft het gebouw een alzijdige uitstraling. Om onderscheid te maken tussen de beide woningen is er een subtiele knip in het metselwerk en een uitzondering op het ritme van de ramen.

In het gevelbeeld zijn de beide entrees de uitzondering. Bij de ene woning is dit verticaal over twee lagen. Bij de andere woning is de entree juist horizontaal in de lengte. Zo wordt ook de richting van de oprit versterkt. Op elk hun eigen manier kondigen de uitzonderingen zo de toegang tot de woning aan en maken zij een gebaar van verwelkoming. Daarnaast zorgen ze voor extra herkenbaarheid van de individuele woningen. Iets wat nog krachtiger wordt doordat de ramen van de entreegevels voorzien zijn van luiken.

Ondanks de knip in het metselwerk, de unieke entrees en het afwijkende programma, horen de woningen dankzij de materialisatie en het ritme al sterk bij elkaar. De kap van het gebouw, met een karakteristieke uitstekende goot, zorgt ervoor dat alles bij elkaar blijft. De onderzijde van de goot is in hetzelfde hout uitgevoerd als de houten geveldelen en creëert zo een samenhang tussen alle elementen van de woning.


© Oorthuis fotografie – Leon van Woerkom . JURY!