Circular Metropolitan Student Tower

Client
Zero People
Program
Mixed-use
Status
Proposal
Scale
3500 m2
City
Rotterdam

JURY! maakte met ZERO People stadsontwikkelaars een visie en een ambitieus ontwerpconcept voor een circulaire studentenaccomodatie op een hoogstedelijke locatie in Rotterdam: de Circular Metropolitan Student Tower.

Circular Metropolitan Student Tower


Circular Metropolitan Student Tower

Circulair en metropolitaans

Circular Metropolitan Student Tower is een antwoord op een zoektocht naar de toren van de toekomst. De toren faciliteert een nieuwe metropolitaanse leefstijl. Een manier van leven waar men minder ruimte nodig heeft, met minder mensen in een huis woont, gebruik maakt van de voorzieningen van de stad en van gedeelde ‘community spaces’ binnen het complex. De bewoners zijn zo onderdeel van het stadsleven. Deze metropolitaanse manier van leven past bij veel moderne eenpersoonshuishoudens; en in het bijzonder studenten. Juist voor deze doelgroep is er echter een groot tekort aan huisvesting. Daarnaast is vanaf 2030 is circulair de maatstaf in Rotterdam. De toren beoogt hierin een voortrekkers rol te nemen door geschikt te zijn voor huidig én toekomstig gebruik en met herbruikbare materialen.

 

Rotterdamse laag met slanke toren

De toren ligt aan de Scheepmakershaven, in het hart van Rotterdam. Een locatie die zich kenmerkt door specifieke regels in het bestemmingsplan met betrekking tot volume en Bruto Vloeroppervlak (BVO). Om de bouwblokkenstructuur in het gebied te handhaven is een zogenaamde ‘Rotterdamse laag’ van minimaal 4 en maximaal 9 meter hoog verplicht. Daarnaast mag boven de 9 meter maximaal 22m³ per m² worden gerealiseerd; geldt voor de hoogbouw een maximaal vloeroppervlak van 50% van het beschikbare bouwperceel; en telt buitenruimte alleen (deels) mee bij het BVO als deze voorzien is van meer dan een wand.

In het ontwerp is de ‘Rotterdamse laag’ voorzien van een commerciële plint. Deze plint bevat horeca en studieruimtes met daar bovenop een collectieve daktuin met uitzicht. De toren verbindt dankzij deze plint de stad met een hoogbouw van 24 woonlagen, die elk voorzien zijn van 3 studio’s. Dit grote aantal verdiepingen op een relatief klein kavel is mogelijk doordat het verticale transport deels als buitenruimte is ontworpen. Dit resulteert in een bijzonder slanke toren met een spectaculaire (en voor Nederland unieke) breedte-hoogteverhouding van ruim 1:7.

In de plint is, door het volume op te tillen, een podium gecreëerd om de openbare ruimte van het maaiveld naar binnen te brengen. Hierdoor ontstaat een sterke interactie met straat. Ook is de toren opgetild van het podium om ruimte te bieden aan de collectieve daktuin. Het podium maakt op de hoek een neerwaartse buiging. Zo ontstaat er een (hoek)tribune met verblijfskwaliteit die contact legt met de straat. De positie van de toren is zo gepositioneerd dat deze op afstand is van de naastliggende bebouwing en optimaal zonlicht en uitzicht gegarandeerd worden voor de daktuin en studio’s.

Groene longen

De helft van de typische plattegrond van de toren bestaat uit niet-geklimatiseerde, verticale verkeersruimte. In deze ruimte bevindt zich een verticale, hangende tuin: de groene longen. De tuin draagt bij aan de vergroening van de stad, levert een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit en geeft de toren een natuurinclusief karakter.

 

De stad als woonkamer

De stijgkern fungeert als een ruggengraat van waaruit drie studio’s per bouwlaag bereikbaar zijn, die samen de andere helft van de typische plattegrond vormen. Elke studio heeft een BVO van 25m². De studio’s zijn elk voorzien van een eigen keuken en badkamer en hebben glas van vloer tot plafond. De transparante vliesgevel vervaagt de grens tussen studio en stad. Dit maakt het mogelijk voor de student om tegelijkertijd klein en groot te wonen en te dromen: met niet alleen de studio, maar Rotterdam als huiskamer.

Een circulaire toren met flexibele plattegronden

De toren is voorbereid op toekomstige veranderingen in gebruik dankzij de toepassing van een stalen draagconstructie. De plattegrond van de verdieping is flexibel en eenvoudig aanpasbaar. Ze maakt het mogelijk om in de toekomst studio’s samen te voegen tot 1×50 m2 + 1×25 m2 of 1×75 m2 per laag. Dit levert een bijdrage aan het circulaire karakter van het gebouw.

Het circulaire karakter van de toren wordt daarnaast bereikt door een demontabele stalen draagconstructie te combineren met een demontabel, prefab, FSC-gekeurd houten vloersysteem. De huid van de toren bestaat uit een demontabele, modulaire vliesgevel met energie-opwekkende en zonwerende houten luifels. Het percentage PV-cellen in de luifels neemt naar boven geleidelijk toe naarmate de schaduw van de omliggende bebouwing afneemt. Zo wekken de lamellen energie op en zorgen ze tegelijkertijd voor een lagere warmtelast in de zomer. In de winter zal het zonlicht wel binnentreden en kan de warmte van de zon gebruikt worden voor het verwarmen van de studio’s.


© JURY!

Artist Impressions by Lunas