Client
Private
Year
2023
Program
Housing
Status
Completed
Scale
250 m²
City
Maassluis

In Wilgenrijk te Maassluis tussen Villa 44 en Villa 45 heeft JURY! de eerste CLT woning van Maassluis ontworpen.

CLT Champagne


CLT champagne – De Eerste CLT-Woning in Maassluis

JURY! heeft de primeur van de eerste kruis gelamineerde en volledig circulaire woning in Maassluis! Het ontwerp van deze villa toont de wens van de opdrachtgever om bij het bouwen van hun woning vanaf het begin sterk in te zetten op duurzaamheid. Eén van de drijfveren hiervoor is het belang om de kinderen op te laten groeien op een plek die bewustwording creëert. Bewustwording over één van de grootste uitdagingen van deze tijd: de transitie naar een duurzamer leven. Door de constructie van CLT in grote delen van de woning in het zicht te laten, leef je elke dag in deze duurzamere en natuurlijke wereld. Hierdoor word je er continue aan herinnert dat bouwen ook anders kan. Zo werd dit ontwerp niet alleen de eerste CLT woning van Maassluis, maar ook een symbool van milieubewust bouwen uit een intrinsieke overtuiging de wereld beter achter te laten voor volgende generaties.

Cross Laminated Timber (CLT)

CLT, of Cross Laminated Timber, is een innovatief, duurzaam en circulair bouwmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen hout die kruislings op elkaar zijn aangebracht. Dit resulteert in sterke en duurzame panelen die gebruikt worden voor gevels, wanden, vloeren en daken. Al het hout is FSC-gekeurd en daarmee een oneindige bron op aarde. Bovendien slaat het CO2 op in plaats van dat het dit uitstoot. Dit is cruciaal aangezien de bebouwde omgeving in Nederland verantwoordelijk is voor 38% van de totale CO2-uitstoot. CLT biedt bovendien voordelen zoals dampopenheid en natuurlijke vochtregulatie. Dit levert een gezond binnenklimaat op en verkleind de kans op astmatische aandoeningen. Een ander belangrijk voordeel van CLT is de snelle bouwtijd. Het casco van de woning werd volledig in de fabriek voorbereid, waardoor het binnen drie dagen op de bouwplaats kon worden gemonteerd.

Een groot deel van de CLT constructie wordt in het zicht gelaten. Het vinden van de juiste balans tussen het zichtwerk CLT en de zorgvuldig afgewerkte wanden, vloeren en plafonds was een belangrijke uitdaging. Er is voor gekozen de centrale kern van het huis uit te voeren in CLT. Hierdoor blijft deze karakteristiek altijd door de gehele woning voelbaar. De overige wanden zijn stijlvol afgewerkt en de vloer is voorzien van een duurzame gietvloer. Dit resulteert in een harmonieuze en hoogwaardige leefomgeving, die duurzaamheid combineert met een permanent esthetisch karakter en niet als tijdelijk aanvoelt.

Het Ontwerp: Houten kaders en een Champagne-Dak

Het meest in het oog springende element van de villa is het champagnekleurige dak, voorzien van een in kleur geanodiseerde aluminium bekleding die de metalen glans van het materiaal zichtbaar houdt. Dit dak heeft een subtiele gloed en kleurt gedurende de dag mee met de stand van de zon. De verzonken dakgoot, die overhoeks doorloopt, benadrukt de karakteristieke kapvorm en draagt bij aan de unieke uitstraling van het huis. De aluminium kozijnen en gevelpanelen zijn in dezelfde champagnekleur uitgevoerd en dragen bij aan het veranderende karakter van de woning gedurende de dag. Deze dynamische eigenschap zorgt voor een uniforme, maar speelse uitstraling rondom de gehele villa.

Het ontwerp van de woning kenmerkt zich door een horizontale geleding. Beginnend met het opvallende dak van geanodiseerd aluminium. Vervolgens is de begane grond bekleed met warm Fraké hout, waarboven de eerste verdieping in zandkleurig stucwerk is ingebed. Op de begane grond worden ruime, overhoekse openingen gevuld met geanodiseerde kozijnen en gevelpanelen. Vervolgens snijdt de entree door deze woonlaag heen en wordt deze geaccentueerd door een groot kader van Fraké hout. Boven het stucwerk van de verdieping kondigt een moderne interpretatie van een klassieke kroonlijst het dak aan. Hierbij zorgen de verticale kozijnen met hun symmetrische verdeling voor een rustgevend totaalbeeld. De harmonie met de entree wordt versterkt door de houten kaders van Fraké. Deze leggen subtiel de verbinding tussen de verschillende openingen van het gebouw.

Duurzaam

Bij het ontwerp van de woning is rekening gehouden met de principes voor passief bouwen. Hierbij  zijn de oriëntatie van het gebouw, de positionering van ruimtes, het glaspercentage en de compacte vorm geoptimaliseerd. Als gevolg hiervan zijn de benodigde capaciteiten van de installaties minimaal. Daarnaast zijn geavanceerde installatietechnische oplossingen geïntegreerd zoals een Hydraloop-systeem, een bron-bodem warmtepomp met gebalanceerde ventilatie en WTW. Het Hydraloop-systeem recyclet grijs water van bijvoorbeeld douches, wasbakken en wasmachines. Waarna dit gereinigde water beschikbaar is voor hergebruik voor toiletspoeling, tuinirrigatie en andere niet-drinkbare toepassingen. Dit resulteert in een aanzienlijke waterbesparing en vermindert de ecologische impact van het gebouw. De bron-bodem warmtepomp maakt gebruik van de constante temperatuur van de bodem voor efficiënte verwarming en koeling, wat het energieverbruik en de kosten verlaagt. In combinatie met de gebalanceerde ventilatie zorgt dit systeem voor een optimaal binnenklimaat met een minimale benodigde capaciteit van de installaties.


Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share