Costa Kerkdriel

Client
Zero People
Year
2022
Program
Recreational
Status
Proposal
Scale
6400 m²
City
Kerkdriel

Aan het water van de Maas ontwerpt JURY! in samenwerking met Zero People Stadsontwikkelaars een nieuw luxueus resort. Het heeft een unieke ligging in Kerkdriel aan een uitloper van de Maas. Het park omvat 24 recreatiewoningen, 68 suites waaronder een aantal met privé swim-out en een boetiekhotel met spavoorzieningen.

resort aan de maas

 


 

COSTA Kerkdriel

resort aan de maas

Het water van de haven vormt het kloppend hart van het plan. De centrale plek van het water wordt versterkt door gebruik te maken van reeds aanwezige hoogteverschillen die – waar nodig – worden aangevuld en versterkt. Het trapsgewijs oplopende landschap zorgt ervoor dat er vanuit iedere plek een relatie is met het water wat voor een beschutte verblijfskwaliteit zorgt. De gelaagdheid van het plein, de zonneweide met infinity pool en het strand aan de ene zijde en de publieke, gelaagde terrassen aan het water aan de andere zijde zorgen voor deze wisselende belevingswerelden waar de gasten zich in het plan ook bevinden.

LUXUEUS

Het resort aan de Maas is gericht op HET luxe vakantiegevoel. Met een divers aanbod aan recreatieverblijven en een uitgebreid aanbod aan voorzieningen biedt het voor eenieder een luxe vakantie-ervaring. Rond het centrale plein ligt een hotel met verschillende type suites. In het hoofdgebouw van het hotel zijn luxe hotelkamers ondergebracht. In de plint bevinden zich de entreelobby en het restaurant welke zich openen naar het binnenterrein en het buitenterras. Daarnaast is er ruimte voor een luxe spa met sauna en een fitnessruimte. Aan de overzijde van het plein zijn acht privé-suites met een eigen swim- out en terras. Tenslotte zijn er op het water van de Maas een aantal drijvende suites met eigen terras die een unieke beleving van het water bieden.

Naast het hotel zijn er ook verschillende type recreatiewoningen in het resort. Deze woningen functioneren onafhankelijk van het hotel en zijn daarmee geschikt als beleggingsobject. Deze woningen van één of twee verdiepingen hebben een terras aan het water met ruimte om de eigen boot aan te meren. Op deze manier krijgt vakantie vieren op het water een nieuwe betekenis. Overdag wordt het water met de boot verkend en ’s avonds wordt er genoten op het eigen terras aan het water.

Recreatiewoning als belegging

De diversiteit aan woningen voorziet in het vakantiegevoel dat bij de bezoeker past. Bovendien zorgen de voorzieningen voor de luxe die past bij een resort aan de Maas. Het hotel heeft een restaurant en spa. Daarnaast ligt rond het grote, groene plein een aantal publieke voorzieningen. Zo is er boven op de lobby van het hotel een buitentheater waar niet alleen van de zon, maar ook van een voorstelling kan worden genoten. Ook ligt aan het plein een infinitypool met zonneweide. Tenslotte kan men aan de haven genieten van een publiek toegankelijk strand.

 

PROMENADE

Een hoofdroute rondom het hart van water verbindt alle vakantiewoningen, het hotel en alle leisure mogelijkheden. Deze promenade rondom het plan biedt verschillende soorten plekken met ieder een unieke relatie met het water. Zo is er een pad langs het water waar je beschut tussen het riet wandelt. Hier bevindt zich de toegang tot een aantal van de drijvende woningen, deze route loopt over in een lage steiger waar je dicht bij het water wandelt.  Dit zorgt, in combinatie met het weidse uitzicht, voor een krachtige beleving van het water. De route loopt verder langs het hotel, de haven met drijvende woningen, de publieke terrassen en eindigt aan de andere kant van het plangebied met een hoog uitkijkpunt dat uitzicht biedt over de Maas. Deze promenade is de centrale route door het plangebied en zorgt ervoor dat iedereen verbonden is met de verschillende terrassen, het zwembad met zonneweide, het strand en het restaurant met bar. Een dwarsverbinding langs het strand biedt een verkorte looproute naar de verschillende woningen.

Waterberging

Het resort ligt aan de rivier. Daardoor ligt het buitendijks. In dit deel van het land is de kans op overstroming reëel. Zo was er bij Kerkdriel al een overstroming in 2017 en was er in 2021 sprake van hoogwater waardoor het naastgelegen vakantiepark tijdelijk gesloten werd. Het ontwerp van het resort speelt hierop in door meer ruimte te geven aan het water. De bestaande haven van voormalig watersportcentrum Kerkdriel is uitgebreid naar de rest van het plangebied. Door het uitgraven van de haven ontstaat er niet alleen meer ruimte voor het water, maar ook meer ruimte voor woningen die letterlijk op het water drijven. Ook staan er woningen aan en over het water op palen, zodat zij niet alleen veilig voor hoog water zijn, maar ook over de drijvende woningen heen kijken tot ver in het landschap. Zo wordt het water ingezet als verbindend element en specifieke belevingskwaliteit van het gehele plan.

Costa Kerkdriel 2


Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share