Ontwerp een woning met vier ondergrondse stallingsplaatsen voor auto’s, twee overdekte parkeerplekken op het maaiveld en met als belangrijkste uitgangspunten: privacy, geborgenheid en ingetogenheid. Dat was de opgave van de architectenselectie waar JURY! onlangs voor is uitgenodigd. De woning moet daarnaast horen bij de naburige woning en gebruik maken van dezelfde baksteen. Een bijzondere opgave dus, met veel ruimte voor de auto. Een opgave die in complexiteit toenam toen bleek dat de locatie aan twee zijden omsloten is door openbare wegen; en een open uitstraling heeft met veel groen die we graag willen behouden. Want hoe ga je om met de paradox tussen privacy en geborgenheid enerzijds en met behoud van open karakter anderzijds?

Een kelder met een binnenplaats: openheid én privacy

Ons concept voor dit probleem is de Verzonken Tuin. De noodzaak voor het maken van een kelder om de auto’s te parkeren is aangegrepen om een grotere kelder te maken, waarbij een deel open is uitgevoerd. Op die manier ontstaat een binnenplaats, de verzonken tuin, die tussen de bestaande en nieuwe woning het middelpunt is. Een nieuwe wereld, gericht op privacy en geborgenheid. Het grote voordeel van dit principe is dat openheid bewaard kan blijven en privacy gegarandeerd is.

Concept Verzonken TuinDe verzonken tuin: ruimte voor privacy

Rondom de verzonken tuin staan de nieuwe woning, een tuinhuis en de carport. Deze elementen vormen samen met de bestaande woning een ensemble. De nieuwe woning is zo geplaatst dat deze zorgt voor extra geborgenheid naar de binnenkant van de kavel. De carport onttrekt de verzonken tuin uit het zicht vanaf de straat en biedt ruimte aan twee overdekte parkeerplekken voor dagelijks gebruik. Toegang tot de tuin is via de woning of het tuinhuis. De kelder kan met de auto worden bereikt door middel van een autolift in de garage aan de woning. Hierdoor wordt het gevoel van privacy verder vergroot en is de toegang vanaf de straat gezien onopvallend.

Concept Verzonken Tuin PrivacyDe verzonken tuin: ruimte voor privacy

De kelder is aan de binnenzijde voorzien van een geheel glazen wand waardoor de kelder opent naar de tuin. Rondom is een colonnade die qua materialisatie aansluit op de bakstenen gevels van de woningen en de ruimte definieert en ordent. In de kelder staan collectieauto’s geëxposeerd. Door het creëren van de tuin kunnen deze als museumstukken of als in een showroom worden getoond, maar alleen voor de bewoners en niet vanaf de openbare ruimte. Verblijfsruimten aan de verzonken tuin verbinden de woning en versterken zo de beleving voor de bewoners.

Concept Verzonken Tuin Zicht op Auto'sDe verzonken tuin: zicht op auto’s

Duurzame ambitie

Een grote kelder maken is niet meteen iets waar je aan denkt als een duurzame oplossing. Er is veel beton nodig en het grondwater moet buiten de deur gehouden worden. Maar een gebouw onder de grond is minder vatbaar voor extreme temperaturen omdat de temperatuur onder grond constanter is. Hierdoor zijn de transmissieverliezen beperkt: er is minder warmteverlies of hoeft er minder gekoeld te worden. En dat maakt dat er minder energie nodig is om een aangenaam binnenklimaat te realiseren.

In de tuin is ruimte voor de opvang van regenwater dat gebruikt kan worden voor het doorspoelen van het toilet, het wassen van auto’s of het kweken van eigen voedsel. Ook is er een zwemvijver met helofytenfilter en zijn er verschillende kleine biotopen met ruimte voor insecten en vogels. Zo draagt de tuin bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit.

Als laatste hebben we de ambitie om zoveel mogelijk circulair te bouwen. Hoe dat precies vorm gaat krijgen is in deze fase nog niet bekend. Wel komen de gevelstenen en leien dakpannen uit een opslag en worden deze hergebruikt. Verder valt er te denken aan het gebruik van sloopafval van de bestaande woning en van andere projecten, en het zo ordenen van materialen dat deze eenvoudig weer opnieuw te gebruiken zijn. Het doel is dat in de toekomst de woning weer als grondstof gebruikt kan worden!