Exclusive Housing


Villa Veenendaal

Client
Private
Program
Housing
Status
Under Construction
Scale
370 m2
City
Veenendaal

Villa Veenendaal


Grensverleggende Villa in Veenendaal

In het natuurgebied de Groene Grens in Veenendaal heeft JURY! een bijzondere villa ontworpen.

Ervaar de natuur vanuit huis

Gelegen aan een groene scheg (een groenstrook met water, begroeiing en smalle wandelpanden), ligt de langwerpige kavel waar de woning binnenkort verrijst. Deze buitengewone locatie, door de opdrachtgever gekozen vanwege de prettige ligging aan de rand van naastgelegen beschermd natuurgebied De Groene Grens, biedt de mogelijkheid om de verbinding te zoeken met de rust en ruimte van de natuur. De nadrukkelijke vraag aan architecturenbureau JURY! was dan ook om de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk te kunnen ervaren in huis. De vorm van het kavel brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Zo ligt het kavel parallel aan een scheg (een groenstrook met water, begroeiing en smalle wandelpanden) met de toegang naar de straat aan de smalle kant; en is de meeste natuur te vinden aan noordzijde, waar de zuidkant het meeste licht en de fijnste verblijfskwaliteit biedt.

Verbinding met de natuur

Om een verbinding te realiseren met de natuur is de woning opgebouwd uit vier achter elkaar geplaatste constructieve schijven. Tussen deze schijven is ruimte voor grote glaspartijen met uitzicht op de begroeiing en het water. De woning staat zo op de kavel dat deze zo dicht mogelijk bij de natuurzijde staat en zoveel mogelijk ruimte overlaat in de tuin aan zuidwestzijde. De grote glaspartijen aan weerszijden geven aan de ene kant weids zicht op de natuur, en aan de andere kant op de tuin. De natuur en de verblijfskwaliteit van de tuin worden op deze manier samengebracht.

De lange zichtlijn vanaf de entree door de gehele lengte van de woning is langs de natuurzijde gepositioneerd. Hierdoor verbindt deze corridor niet alleen alle ruimten binnen de woning fysiek en visueel met elkaar, maar ervaart men ook een sterke connectie met buiten op ieder tijdstip van de dag en vanuit elke plek in de woning. De positie en de richting van de keuken en eetruimte legt extra nadruk op deze verbinding en brengt het groen en de tuin nog meer samen.

Een voor- en achterhuis

De schijven van de woning vormen een voor- en een achterhuis. Het voorhuis van de woning aan de straat is voorzien van een rieten kap, die door het gebruik van een enkele schoorsteen in het midden helemaal schoon is. In dit deel ligt het gastenverblijf dat geschikt is voor mantelzorg en in de toekomst ook voor verdere levensloop.

Dit deel oogt meer gesloten dan het achterhuis met een houten gevelafwerking. Daardoor ontstaat een gevoel van geborgenheid. De entree is hier een uitzondering. De grote opening over de volledige hoogte is uitnodigend, zorgt er voor dat de entree duidelijk herkenbaar is en bereid een warm welkom.

Beide delen zijn van elkaar gescheiden door een glazen lichtstrook met daarin de trap. Wanneer je hier de trap afloopt zuigt de scheg je als het ware naar buiten en is de natuur altijd dichtbij. Daarnaast zorgt de lichtstrook op de verdieping voor een natuurlijke splitsing tussen het ouder- en kindergedeelte.

De grensverleggende zichtlijn

Een van de belangrijkste elementen in het ontwerp is de zichtlijn door de hele woning heen. Deze staat haaks op de richting van de schijven en verbindt alles binnen de woning. Vanuit de entree voert deze je achtereenvolgens langs het gastenverblijf, de lichtstrook met trap naar boven, de keuken, de haard en de woonruimte (de meest geborgen plek van de woning). En waar je je ook bevindt, er is altijd zicht op de natuur. Door het toepassen van deze zichtlijn zijn woning, tuin en natuur met elkaar verbonden. De Groene Grens is zo verlegd tot binnen de grenzen van de woning.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing

© JURY!