Hoofdkantoor en distributiecentrum


De Bommel Meubelen

Client
De Bommel Meubelen
Year
2021
Program
Office, Industrial
Status
Completed
Scale
20.000 m²
City
Dordrecht

Voor meubelketen de Bommel kreeg JURY! een architectuur- en interieuropdracht voor het ontwerpen van het landelijk hoofdkantoor en distributiecentrum.

Hoofdkantoor De Bommel Meubelen

©JURY! – photos by TOFST | Leon van Woerkom

 

Hoofdkantoor en Distributiecentrum de Bommel Meubelen – Dordrecht

Voor meubelketen de Bommel kreeg JURY! een architectuur- en interieuropdracht voor het ontwerpen van het landelijk Hoofdkantoor en distributiecentrum. Het ontwerp- en realisatieproces heeft in nauwe samenwerking met Willy Naessens en opdrachtgever plaatsgevonden. JURY! is verantwoordelijk voor het ontwerp en heeft supervisie gevoerd over de technische uitwerking. Daarnaast heeft het de andere adviseurs en co-makers gecoördineerd en ontwierp het samen met de opdrachtgever de vaste inrichting van de kantoorruimten en voorzieningen.

Het hoofdkantoor en distributiecentrum staat in Dordrecht en heeft een oppervlakte van circa 20.000m². Het bouwwerk biedt naast het magazijn, onder meer plaats aan 24 dockshelters, ruim 2000 m² aan kantoor en heeft een afhaalpunt met receptie voor consumenten. Bovendien is de locatie van het nieuwe onderkomen zorgvuldig gekozen; het ligt op een centrale- en strategische plek waardoor de afstanden van de transportbewegingen geminimaliseerd worden.

Kantoor als smoel

In de hedendaagse samenleving zijn locaties met dergelijke distributiecentra/magazijnen nu eenmaal niet meer weg te denken. En eerlijk is eerlijk, deze ‘dozenarchitectuur’ wordt doorgaans niet ervaren als een verrijking van het landschap. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom deze ‘dozenarchitectuur’ onvermijdelijk lijkt. Eén daarvan is bijvoorbeeld een beperking in bestemmingsplannen. Zo zou er naast het hoofdkantoor, een showroom voor consumenten toegevoegd kunnen worden aan het programma. Echter laat het bestemmingsplan dit niet toe. Door het hoofdkantoor wel samen te voegen met het distributiecentrum, gaf dit de kans om het reusachtige bouwwerk smoel te geven.

Zorgvuldige proporties

Het uitgangspunt van het ontwerp was om de grootte van het bouwwerk te accepteren als een gegeven. De gevelcompositie met de lange witte kaders over het totale volume benadrukken de lengte van het gebouw. Hiermee wordt de omvang van het bouwwerk juist tot uiting gebracht en zelfs versterkt in plaats van een poging tot camouflage van de waarheid. Zorgvuldige proporties van de omkaderde glaspartijen voorlangs en over het gebouw, zorgen voor balans op gebouwniveau met dergelijke schaal. Op de hoek ter plaatse van de zichtzijde springt het volume naar voren en landt de 9 meter hoge glaspartij op het maaiveld. Dit geeft het kantoor een herkenbaar aangezicht en verwelkomd consument en werknemer op het terrein en in het gebouw.

Door de kantoren contrasterend te materialiseren en kenmerkende witte kader overhoeks door te trekken, wordt de nadruk op het kantoor gelegd. De witte lijst volgt de kantoren over de gehele lengte en landt ter plaatse van de dubbelhoge ruimte op de grond en benadrukt zodoende de entree van het gebouw. Voor de kantoren wordt een vliesgevel met volledig glazen invulling van vloer tot vloer toegepast om een maximum aan daglichttoetreding te behalen en hiermee de gebruiker een met daglicht overgoten werkplek te bieden.


Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share