Vergezichten met weids uitzicht en spannende doorkijken binnen de villa smeden een sterke relatie tussen in- en exterieur. Voor een particuliere opdrachtgever ontwierp stedenbouwkundig- en architectenbureau JURY! deze vrijstaande moderne villa met patio in Nootdorp; geschikt voor verdere levensloop, keuken als kloppend hart en direct contact met buiten.

MODERNE VERTALING ROMEINSE VILLA

De villa bestaat uit een enkele bouwlaag en is zodoende geschikt om de bewoners tot op late leeftijd een thuis te bieden. Dit was een belangrijke wens van de opdrachtgever. Een ander ontwerpuitgangspunt van de opdrachtgever is om vanuit de hele woning direct contact met buiten te ervaren. Het ontwerp is geïnspireerd op een historische Romeinse villa, waarbij het atrium als hart van het huishouden geldt en waar het gehele familieleven samenkomt. In de woning wordt deze centrale plek ingenomen door de keuken met patio, welke voor de bewoners een belangrijk rol in het dagelijks leven vervult. In het verlengde van de keuken is buiten een bijzondere boom geplaatst. Deze centraal geplaatste unieke boom wordt vanuit bijna de gehele woning als rustpunt ervaren. De keuken binnen, met in het verlengde buiten de boom, vormen samen het kloppende hart van de villa waar omheen alle levendigheid zich afspeelt. Een moderne vertaling van een klassiek thema toegepast in een toekomstgerichte woning.

GEBORGENHEID VERSUS RELATIE MET BUITEN

Aan de straatzijde biedt het ingetogen karakter van de woning de bewoners geborgenheid. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om het ontwerp aan de achterzijde volledig open te werken. De woning is dusdanig ontworpen dat van binnenuit vergezichten ontstaan en daarmee een sterke relatie met de tuin en het polderlandschap wordt gelegd. Het eet-, werk- en woongedeelte ligt in één lijn en staat bewust haaks op het slaapgedeelte. Hierdoor ontstaat een speelse, maar eveneens heldere plattegrond. De oriëntatie van de bewoner draait steeds 90 graden en biedt opeenvolgend nieuwe perspectieven. Op deze wijze kunnen de bewoners koken, eten en wonen met zicht over het water en de polder en slaapt men eveneens direct aan de tuin.

JURY! is betrokken geweest van initiatieffase tot en met oplevering. Nieuwe foto’s volgen nadat de terreininrichting gereed is en de boom in bloei staat.

 


© Oorthuis fotografie – Leon van Woerkom . JURY!