Exclusive Housing


Villa 020

Client
Private
Year
2019
Program
Housing
Status
Completed
Scale
290 m2
City
Naaldwijk

Villa 020


Moderne villa 020 Naaldwijk (Westland)

Een langgerekt kavel gelegen aan de provinciale weg, maar in de dorpskern van Naaldwijk vormt het plot voor de ontwerpopgave van een nieuw te bouwen moderne villa in het Westland. De ligging van de kavel, met enerzijds een drukkere weg en anderzijds gelegen aan het water, tussen het groen en binnen de Naaldwijkse dorpskern, zijn belangrijke aanknopingspunten voor het ontwerpconcept. Gedurende het gehele ontwerpproces is er intensief contact en overleg met de opdrachtgever geweest. Deze persoonlijke benadering heeft ervoor gezorgd dat de wensen van de opdrachtgever gedefinieerd, geprioriteerd en uiteindelijk vertaald konden worden in het ontwerp van Modern Villa 020!

Geborgenheid versus transparantie

De villa heeft naar de straatzijde gericht een meer gesloten karakter zodat de bewoners geborgenheid in hun thuis ervaren. De dubbelhoge entree vormt hierop (de enige) uitzondering. Door de entree om de hoek van de ‘voorgevel’ te plaatsen wordt het gevoel van geborgenheid versterkt en maakt het tegelijkertijd een royaal welkomstgebaar. Als gevolg van de geboden geborgenheid aan de straatzijde van het gebouw, ontstaat binnen het ontwerp de mogelijkheid om de andere zijde in zijn geheel open te werken en hiermee de relatie tussen binnen en buiten maximaal ervaarbaar te maken.

Opdoemen uit het landschap

Het ontwerpconcept is ontstaan naar aanleiding van de langgerekte vorm van de kavel en de ligging langs het water en groen. Met zijn herkenbare vorm en proporties wekt de villa de suggestie geleidelijk uit het landschap op te doemen. Om dit te bereiken is het volume van het gebouw in proporties zo lang mogelijk en zijn hier zorgvuldig materiaalkeuzes bij gemaakt. De begane grond is een stuk langer en groter in volume ten opzichte van de terugspringende verdieping. Deze geleidelijke en getrapte opbouw wordt versterkt door het contrast in materialisatie. Zo is de begane grond in donkere en langformaat stenen uitgevoerd. Het geeft een zwaar, aards en robuuste uitstraling, waarbij het materiaal een duidelijke verwantschap met de grond toont. De verdieping is juist licht, zwevend, abstract en compacter. Hierdoor wordt de geleidelijke opgang vanuit, en de relatie met het landschap versterkt.

Verfijnde detaillering  

Naast de proporties van het gebouwvolume, wordt de horizontaliteit ook in de detaillering versterkt. Zo zijn de toegepaste stenen in langformaat en stootvoegloos en met terugliggende lintvoeg verwerkt. Het dakranddetail loopt rondom het gehele gebouw in één lijn door en is exact uitgelijnd met de waterslagen aan de onderzijde van de ramen op de verdieping. Ook benadrukt dit detail de knip tussen het robuuste stenen bouwdeel en het terugliggende lichte wit gestucte volume op de verdieping zodat ook hierdoor de lengte van de villa versterkt wordt.

De wit gestucte gevel maakt een slingerbeweging langs en om het gebouw en benadrukt eveneens de langgerekte vormentaal. Door het beperkte gewicht is het mogelijk om op slimme wijze de lange glaspartij aan de achterzijde, welke overhoeks doorloopt, te introduceren. De dichte witte massa in de gevel slingert zich om de openingen heen in een beweging die de vormentaal versterkt. De witte slinger met opengewerkte gevels valt als het waren binnen de stenen bouwdelen welke zich als armen om de villa heen slaan. Het contrast in materialisatie vergroot dit gevoel van geborgenheid versus transparantie.

Entree als welkomstgebaar

De entree van een gebouw is voor JURY! een belangrijk en herkenbaar onderwerp in het ontwerp. Zo ook in het ontwerp van Modern villa 020. De entree vormt de enige uitzondering in de voorzijde van het gebouw. Het negeert de horizontale geleding en schiet door beide bouwlagen heen. De dubbelhoge opening in de gevel en achterliggende vide geven de villa het gewenste elan op subtiele wijze. Eenmaal binnen in de vide bevindt zich de trap welke langs de dubbelhoge gevel geplaatst is. In deze gevel bevindt zich een drieënhalf meter lang venster waardoor daglicht binnenvalt zonder dat men vanaf de straat naar binnen kan kijken. Aan het uiteinde bovenaan de trap is een groot venster geplaatst zodat de hemel altijd zichtbaar is. Bij de aankomst boven kijkt men door de vide heen terug door de glaspartij ter plaatse van de entree. Naast een royale entree fungeert de entreeruimte als een geluidsbuffer naar de weg.

Villa en landschap in harmonie

De entreeruimte en de bijkeuken aan de tuinzijde worden met elkaar verbonden door ‘verkeersruimte’ met garderobe gebied. Deze zone vormt tevens de buffer tussen het woongedeelte en de master bedroom met bijbehorende functies. Er bevinden zich twee doorgangen naar de open living aan weerszijde van de garderobe, welke aan de andere (keuken)zijde het blok met alle hoge inbouwkasten en apparatuur vormt. Ervoor is haaks op de glazen gevel het kookeiland geplaatst, dan de eettafel, een roomdivider met haard en als laatste in de reeks de woonkamer en zithoek. Allen staan in open verbinding met elkaar binnen één ruimte en vormen tegelijkertijd eenieder een plek met eigen karakter. De gekozen indeling, het ontwerp van de volledig opengewerkte gevel en de ligging aan het water en in het groen, biedt de bewoners spannende zichtlijnen en vergezichten; villa en landschap zijn met elkaar in harmonie!

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing

© Oorthuis fotografie – Leon van Woerkom . JURY!