Exclusive Housing


Villa de Lier

Client
Private
Program
Housing
Status
Under Construction
Scale
325 m2
City
De Lier

Villa de Lier


Modernistische Villa in Westlandse Polder

In de pittoreske Westlandse polder, op een schiereiland begrensd door twee sloten en een rivier, staat een door stedenbouwkundig- en architectenbureau JURY! ontworpen modernistische villa.

Geborgenheid met weids uitzicht

De wens van de opdrachtgever was tweeledig. Enerzijds was het gewenst om een woning te creëren met modernistische uitstraling en lange, strakke lijnen die aansluiten op de polder. Anderzijds was het gewenst dat de woning geborgenheid en privacy biedt. Daarnaast zorgde de combinatie van esthetische wensen van de opdrachtgever en de beleidskaders ervoor dat de woning maximaal vier meter hoog kon worden. Deze condities zijn tot uiting gebracht in de woning. Zo is de woning georganiseerd in een hoefijzervorm die uit twee lage slaapkamervleugels en een hoge verbindende woonvleugel bestaat en een geborgen binnentuin omsluit. De woning is gesloten naar buiten toe. De langgerekte strookramen aan de buitenkant van de woning bieden een weids, horizontaal beeld van de polder en tegelijk privacy. Naar binnen toe opent de woning zich, en heeft ze grote glasoppervlakken die uitzicht bieden naar de rivier en de overgang naar de binnentuin doen vervagen. Deze vloeiende overgang wordt versterkt door de daken en vloeren die van binnen naar buiten doorlopen en de grote gevelopeningen begeleiden. Het centrale deel van de woning, het woongedeelte, heeft een genereuze plafondhoogte van vier meter en een royaal overstek.

Energieneutraal

De langgerekte strookramen en de verschillende overstekken van de woning zijn niet alleen een architectonische ingreep. Samen voorkomen ze dat er grote hoeveelheden direct zonlicht naar binnenvalt. Daardoor blijft de woning in de zomer koel. Terwijl de lage winterzon onder de luifels door naar binnen schijnt en de villa opwarmt. Tezamen met onder meer de aard-bodemwarmtepomp en goed isolerende gebouwschil is de woning energieneutraal.

Tuin & Poolhouse

In de binnentuin van de woning bevindt zich een spa-bad en zwembad. De tuin wordt afgesloten door een poolhouse. Dit poolhouse voegt zich qua stijl naar de rest van de woning en is doelbewust georiënteerd op de avondzon. Ook vormt het in zijn ontwerp en positionering een privacybuffer richting het naastgelegen openbare groen. Tegelijkertijd blijft het vergezicht vanuit de tuin behouden. De volumes van de woning en poolhouse vormen een ensemble dat zich langs het kavel uitstrekt en trapsgewijs kleiner wordt.

Samenwerking en betrokkenheid JURY!

‘Goed kunnen luisteren naar-‘ en ‘kwaliteit maken voor de opdrachtgever’ zijn evident voor een architect. Hier is door architectenbureau JURY! concreet invulling aan gegeven. Zo is er in het ontwerpproces bewust meer tijd genomen, zodat de opdrachtgever gelegenheid heeft de verschillende geboden ontwerpoplossingen te laten bezinken en zorgvuldig af te wegen. Daarnaast is dit gepaard gegaan met meerdere contactmomenten. Hierdoor heeft de architect de gelegenheid de juiste vragen te stellen en vervolgens de wensen van de opdrachtgever te kunnen doorgronden en begrijpen. Het resultaat is een duurzaam ontwerp dat in het heden én in te toekomst antwoordt aan de wensen van de opdrachtgever.

Stedenbouwkundig- en architectenbureau JURY! is verantwoordelijk voor het gehele ontwerpproces en esthetische directievoering tijdens de uitvoering van het ontwerp.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing

©JURY!