Deze moderne en imposante dijkwoning staat op een diep, aflopend kavel in de groene en waterrijke Rotterdamse wijk Hillegersberg. Een locatie waar de commissie voor Welstand en Monumenten een woning wenst die past in de omgeving, zowel qua verhouding als materialisatie, en een hoofdvorm heeft die aansluit bij de omliggende bebouwing.

Uitgangspunten voor het ontwerp

Vanuit onze opdrachtgever was de belangrijkste wens dat de keuken, woon- en eetruimte, voorzien van een grote eettafel, samen een grote speelse open ruimte vormen met een directe relatie met buiten (aan de tuinzijde). Daarnaast waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp:

Sterke geometrische vorm

De woning heeft de basisvorm van een archetypisch huis en is opgebouwd uit een aantal achter elkaar geplaatst schijven: drie dichte delen en twee delen met een vrije invulling. De dichte delen zijn voorzien van een rieten zadeldak dat dicht bij grond landt en zo een zwaar, aards en robuust karakter heeft. Het riet is volledig vrij van schoorstenen en doorvoeren zodat de eenvoudige, herkenbare vorm extra krachtig is. De geometrische vorm wordt nog verder benadrukt door de stalen spanten aan beide uiteinden van de woning. Naast deze esthetische functie zijn de spanten constructief en fungeren ze als knijpplank voor het riet, waardoor ze in de afwatering van het rieten dak voorzien.

Relatie met het landschap en ruimtelijkheid van de woning

Het volume van de woning is doorgetrokken vanaf de dijk, zodat de hoogte van de woning ten opzichte van het landschap toe neemt. Door de woning split level uit te voeren, waarbij de entree aansluit op de hoogte van de dijk, is deze sterk verankert in de locatie. De split level trappen zorgen ervoor dat je kijkrichting verandert naarmate je door het huis beweegt. Er zijn meerdere zichtlijnen die een visuele relatie leggen tussen de verschillende ruimten binnen de woning, alsmede met het aflopende landschap buiten. Zo wordt niet alleen de verankering in de locatie goed ervaarbaar, maar ook de ruimtelijkheid van de woning en kun je je altijd goed oriënteren in het huis.

Vanaf de entree is er een lange zichtlijn door de gehele woning die zicht biedt op het aflopende landschap via de grote eetruimte en keuken. Deze ruimten liggen aan de tuingevel en zijn dubbelhoog. Deze gevel is volledig in glas uitgevoerd zodat zoveel fysiek als visueel een sterke relatie met buiten ontstaat. Een overgang die extra wordt benadrukt door het ruime overstek en die daarnaast zorgt voor schaduw bij de master bedroom. Op de dubbel hoge begane grond wordt de pui voorzien van screens. Naast de relatie met buiten is er een visuele relatie met zowel de woon- als de speelruimte (gelegen op verschillende bouwlagen).

Geborgenheid en privacy

De voorgevel van de woning heeft een gesloten uitstraling, maar wel een duidelijke gelaagdheid zodat het beeld niet saai oogt. Alle raamopeningen liggen terug ten opzichte van de houten geveldelen, waar het stalen spant juist uitsteekt en het riet valt daar weer overheen valt. De grote uitzondering is de entree. Deze is volledig in glas uitgevoerd, ruim tweeënhalf bouwlagen hoog en ligt een stuk terug vanaf de gevel. Hierdoor wordt privacy gewaarborgd en is er een royaal en warm welkom.

Systeembouw met VAVA

Doordat de woning een eenvoudige hoofdvorm heeft die alleen verandert door het split level, leent de woning zich voor systeembouw. De keuze voor systeembouw zorgt voor een korte bouwtijd en daarmee een lage druk op de omgeving. Daarnaast zorgt prefabricage voor hoge kwaliteit doordat de elementen onder geklimatiseerde omstandigheden in een werkplaats worden vervaardigd, in plaats van in weer en wind op de bouw. Wij maken hier gebruik van het VAVA-systeem: een staalconstructie met daartussen kant en klare platen. De ruimte tussen platen is voorzien van cellulosevlokken (gerecycled papier) dat als circulair isolatiemateriaal bijdraagt aan een duurzame woning.

Het tweeduizend kubieke meter grote bouwwerk bevat een grote verscheidenheid aan programma met diverse onderlinge relaties. Binnen deze complexe ontwerpopgave zijn architect, opdrachtgever en betrokken partijen erin geslaagd de wensen in een onderscheidende splitlevel schuurwoning op de dijk te verwezenlijken.

©JURY!