Exclusive Housing


Villa 45

Client
Private
Program
Housing
Status
In Development
Scale
280 m2
City
Maassluis

Villa 45


Modern vrijstaand huis met rieten kap Wilgenrijk

Villa45 is een door JURY! Ontworpen woning in ontwikkelingsgebied Wilgenrijk te Maassluis. De woning staat op een mooi gelegen kavel met aan twee zijden water en uitzicht over meanderend binnenwater. Net zoals bij House 008 en de Buitengewone twee-onder-een-kap  golden hier ook de door de gemeente (in een stijlboek) gedefinieerde kaders. Deze kaders stellen de historische context van dit typisch Hollandse polderlandschap centraal en leggen de nadruk op landelijk wonen.

Uitgangspunten en ontwerp: Landelijke woning met moderne uitstraling

Vanuit onze opdrachtgever was de belangrijkste wens een landelijke woning met een moderne uitstraling. Daarnaast waren er nog een aantal specifieke wensen die wij als ontwerpuitgangspunt voor het ontwerp hebben meegekregen:

De woning heeft de basisvorm van een archetypisch huis en heeft een rieten zadeldak. Waar dit type woning vaak haaks op de straat staat, staat deze villa juist parallel aan de straat. Door het 90 graden te draaien was het mogelijk om zowel de woonkamer, de keuken als de eetruimte aan de achtertuin te situeren. En nog belangrijker, het levert de mogelijkheid op om de zuidwestzijde te kunnen gebruiken voor een veranda. Deze veranda sluit aan op de eetruimte en ligt terug van de gevel, zodat de privacy gewaarborgd blijft en er een plek is om te kunnen eten en natafelen in de avondzon.

De uitkragende veranda

De grote blikvanger van dit ontwerp is het uitkragende kader dat de veranda en de entree omsluit. Het kader wordt aan de ene zijde beëindigd met een gemetselde wand in Braziliaansmetselwerkverband en ‘landt’ bij de entree op de grond. Dit zorgt ervoor dat de entree duidelijk herkenbaar is. Door de langwerpige, horizontale vorm van dit kader wordt de lengte benadrukt. De vloer van de veranda en de entree is verhoogt en steekt uit het kader. Binnen liggen de entree, keuken en eetruimte op dezelfde hoogte. De vloer van de woonruimte ligt daardoor 15 cm lager. Naast dat dit aansluit bij de wens van de opdrachtgever, geeft dit enerzijds een sterker gevoel van geborgenheid en privacy terwijl het anderzijds intimiteit oplevert. Een gevoel dat nog verder wordt versterkt door de room divider die de open ruimte opdeelt. De verschillende ruimten hebben zo elk hun eigen karakter.

De rieten kap

De rieten kap staat direct op de verdiepingsvloer. Door de grotere hoogte van het riet dan van de begane grond vloer oogt de kap zwaarder en voelt de woning dicht bij de grond. Samen zorgt dit voor de juiste proporties en sluit dit aan bij het karakter van het riet: een organisch materiaal dat aards en zwaar oogt. Daarnaast is het in textuur en tactiliteit trouw aan de aard van de historische bebouwing in het Wilgenrijk, waar riet van oudsher veel werd toegepast in de omgeving langs de Weverskade. De strakke belijningen en detailleringen, neutraal wit gestucte geveldelen en grote glaspartijen laten de woning toch ook volledig eigentijds zijn. Door de materialen om de hoeken door de trekken worden de gevels met elkaar verbonden en ontstaat een alzijdig beeld.

Aan de achterzijde van de woning is ter plaatse van de master bedroom een uitbouw. Deze uitbouw maakt optimaal ruimtegebruik op de verdieping mogelijk. Vanuit de master bedroom is er een weids uitzicht over het water.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing

© JURY