Client
Private
Program
Housing
Status
In Development
Scale
242 m²
City
Maassluis

Villa 73


Villa 73 – Moderne vrijstaande woning met bijzondere uitbouw

In ontwikkelingsgebied Wilgenrijk te Maassluis heeft JURY! Villa 73 ontworpen. Een moderne vrijstaande villa met een monoliete uitstraling en een karakteristieke uitbouw aan de achterzijde waarin een dubbelhoge woonkeuken gesitueerd is.

Uitgangspunten van het ontwerp

De opdrachtgever had de wens om de woning zoveel mogelijk naar de straat te plaatsen om de achtertuin te maximaliseren. Daarnaast was het belangrijk dat er ook verschillende plekken gecreëerd worden in de tuin. Zo is er een meer intieme plek gecreëerd op de ochtendzon welke in het verlengde ligt van de woonkeuken. Aan de andere zijde kun je vanuit deze ruimte naar een grote open tuin met voornamelijk middag- en avondzon, welke ook in directe verbinding met de woonkamer staat.  Een ander belangrijk uitgangspunt is dat de woonkeuken het hart van de woning is.

Het ontwerp: woonkeuken als hart van de woning

De woning heeft de basisvorm van een archetypisch huis en heeft een metalen kap. Waar dit type woning vaak haaks op de straat staat, staat deze villa juist parallel aan de straat. Hierdoor is het mogelijk dat zowel de woonkamer, de keuken als de eetruimte aan de achtertuin gesitueerd zijn. Deze achtertuin is zo groot mogelijk gemaakt door de woning zo dicht als mogelijk naar de straat te positioneren.

Om verschillende plekken te creëren in de achtertuin is een uitbouw met daarin de woonkeuken toegevoegd die haaks staat op het hoofdvolume. Vanuit deze woonkeuken is er aan weerszijden een andere plek. Een kleiner en intiemer terras voor een kop koffie in de ochtendzon bevindt zich aan de oostzijde. Aan de westzijde is een groter terras voor een diner buiten in de avondzon. Grote glazen puien zorgen ervoor dat beide plekken in de tuin ervaarbaar en bereikbaar zijn van de woonkeuken. In de andere richting is een zichtas met een vergezicht over de achtertuin. De positie van de woonkeuken met de verschillende sterke relaties met buiten zorgen ervoor dat de woning ervaren wordt als het hart van de woning. Dit is nog eens extra benadrukt dankzij haar hoogte: de ruimte is volledig open tot in de ruim 5 meter hoge nok.

Uitstraling en compositie

De woning heeft een symmetrisch hoofdvolume met een aards en robuust karakter. Bakstenen gevels met diepe neggen geven de villa de uitstraling van een monoliet. Het strak gedetailleerde metalen dak versterkt dit beeld. De openingen zijn ogenschijnlijk willekeurig geplaatst, maar vormen een sterke compositie die kracht bij gezet wordt doordat de openingen dezelfde verhouding hebben. Er zijn slechts enkele uitzonderingen: de schuifpui naar de achtertuin en de verticale openingen die de zichtas dwars door de woning accenturen. Van binnenuit gezien zijn de openingen daarnaast zorgvuldig gepositioneerd met focuspunten dichtbij en ver weg. Op deze wijze wordt de potentie van de kavel maximaal benut; de villa is verankerd op haar plek!

De uitbouw is niet alleen qua positionering maar ook qua materialisatie en benadering contrasterend met het hoofdvolume. Waar het hoofdvolume zwaar, aards en robuust oogt, is de woonkeuken juist technisch en transparant dankzij de metalen gevels en grote raampartijen. Hiermee is ook in materialisatie duidelijk dat dit een centrale en bijzondere ruimte is. Beide volumes vormen een samenhangende geheel dankzij het metalen dak en dezelfde verhouding van de volumes (wat zorgt voor een gelijke hellingshoek van het dak).

Entree van de woning

De entree van Villa 73 is van twee kanten: via de voorzijde hoofdzakelijk voor bezoek, waar de toegang voor de bewoners daarentegen juist aan de achterzijde is. Beide entrees zijn gemarkeerd met een strakke slanke luifel in het hoofdvolume. De luifels versterken het monoliete karakter van de woning. De luifel op de zuidzijde helpt daarnaast om de warmtelast te beperken in de warme maanden, terwijl deze in de winter juist de zon door laat en de woning opwarmt.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Alles over JURY! Exclusive Housing


Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share