Client
Private
Program
Housing
Status
In Development
Scale
282 m²
City
Poeldijk

Villa 75

 


©JURY! – photos by Aiste Rakauskaite

 

Villa 75 – Speels monoliete villa omringt door water

In ontwikkelingsgebied De Gouw in het Westlandse Poeldijk ontwerpt JURY! Villa 75. Deze woning bevindt zich op een wooneiland in een groene- en waterrijke omgeving, dat onderdeel is van de ecologische verbinding tussen de kust en Midden Delf¬land. Een bijzondere plek met aan weerszijden van de kavel water en zicht over het groen.

Het ontwerp

Een van de uitdagingen bij het ontwerp van Villa 75 was de positie voor parkeren op de kavel en het optimaliseren van de tuin aan beide zijden met water. Door het ontwerp van de woning te benaderen als een monoliete massa met grote openingen op de hoeken, is het mogelijk om beide zo optimaal mogelijk te realiseren. De hap uit het volume aan de voorzijde biedt ruimte aan parkeerplekken waarbij de tuin zo groot mogelijk kan zijn. Daarnaast benadrukt de hap de entree. Door aan de achterzijde ook een hap uit het volume te halen, ontstaat een spannende verspringing in de plattegrond die ruimte aan de tuin biedt. En dankzij de grote glazen puien in de open hoeken ontstaat een sterke relatie tussen binnen en buiten. Een relatie die vanuit de entree direct merkbaar is dankzij twee zichtassen door de woning, via deze grote glazen puien, naar beide waterlichamen. De woning ligt hierdoor sterk verankert in de locatie.

Een bijzonder element in de woning is de grote vide boven de keuken die voorzien is van een daklicht. De vide ligt naast de overloop en bij boven komst kijkt men direct terug de vide in, waar er aan de wanden ruimte voor kunst is gereserveerd.

Materiaal en compositie

De hoofdmassa van de woning is volledig opgetrokken uit donker baksteen. Samen met een strak zinken dak benadrukt dit de vorm en de aardse en zware uitstraling. Alle openingen zijn benadert als gaten in de massa en hebben een diepe negge om dit te versterken. De open hoeken vormen hierop een uitzondering. Hier landt het baksteen van het hoofdvolume op de grond om de open hoeken heen. De open hoeken in het volume zorgen ervoor dat ondanks dat de woning een monoliete uitstraling heeft, het toch als een speels volume ervaren wordt. Dit is daarnaast versterkt door de plaatsing van het bijgebouw en de schuine kap waarbij de dakvlakken verschillende hellingsgraden hebben. Het bijgebouw zorgt voor een extra verspringing in de plattegrond en vormt een ensemble met het hoofdvolume.

De open hoeken zijn voorzien van contrasterende houten gevelafwerking, of volledig van glas. Aan de achterzijde zijn de kolommen van de staalconstructie opgenomen in kozijnen om de hoeken zo open mogelijk te houden.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Alles over JURY! Exclusive Housing

Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share