Client
Private
Year
2023
Program
Housing
Status
Under Construction
Scale
281 m²
City
Maassluis

The Red house

 


The red house – MONOLIETE VRIJSTAANDE WONING

Rosé, chocolade bruin, roodbruin tinten en een vleugje zwart; in Wilgenrijk te Maassluis, heeft JURY! The Red House ontworpen. Het inmiddels negende ontwerp van JURY! in Wilgenrijk kenmerkt zich als een karakteristiek, monoliet, steenachtig volume.; the Red House.

Uitgangspunten van het ontwerp

Voor de buurt Goedland gelden strakke randvoorwaarden voor het kleur- en materiaalgebruik van de woningen. Doel hiervan is om de wijk Glinster binnen het ontwikkelingsgebied een herkenbare uitstraling te geven. Zo dient het dak uitgevoerd te worden in riet, dakpannen of hout en bestaan de gevels uit baksteen, keim of hout in het kleurenspectrum bruin-rood-lichtrood. Op deze manier wordt ondanks de individuele ontwerpbenadering op ieder kavel toch de eenheid van de wijk gewaarborgd.

Een spannende ontwerpopgave voor architect en opdrachtgever om met ogenschijnlijk traditionele voorgeschreven materialen iets eigenzinnigs en onderscheidends te ontwerpen. Het resultaat is een minimalistisch ontwerp, opgetrokken uit traditionele materialen. Deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid vormt de basis waaruit het concept voor deze woning is ontstaan. Een uniform, robuust, steenachtig hoofdgebouw met houten, meer open en transparantere houten aanbouwen.

Het ontwerp: De monoliet

De woning heeft de basisvorm van een archetypisch huis waarin gevel en dak ogenschijnlijk in elkaar overlopen. Op deze wijze ontstaat er een monoliet, steenachtig hoofdvolume. Er is veel aandacht besteed aan de detaillering van de woning. De grens tussen gevel en dak vervaagt doordat deze zo minimaal mogelijk wordt vormgegeven. Om het archetype verder te versterken is de goot verholen toegepast. Met deze minimalistische benadering van de bebouwing wordt de kracht en de eenvoud van de monoliet benadrukt. De zware, aardse materialen van zowel het dak als de gevel – welke in kleur, uitstraling en tactiliteit een eenheid vormen – beklemtonen het monoliet karkater van de woning.

Alle openingen zijn benaderd als gaten in de massa en hebben een diepe negge. De ontstane diepe neggen rondom de ramen benadrukken het zware robuuste karakter van de woning. De posities van de openingen zijn zorgvuldig gekozen op basis van een spel tussen ogenschijnlijke willekeur en een strak ritme. Zij vloeien voort uit een combinatie van functie, zichtlijnen, relatie met buiten en daglichttoetreding.

Het steenachtige hoofdvolume wordt op twee plaatsen aangevuld met houten uitbreidingen. Hoewel zij in vorm van elkaar verschillen zijn de houten uitbreidingen in materiaal en detaillering duidelijk familie van elkaar.

het ontwerp: de veranda’s

De voorgevel van de woning fungeert als het gezicht van de woning naar het openbare gebied en gaat hier op zowel een formele als informele wijze de relatie aan met het openbaar domein. De houten veranda kondigt de entree aan en is tegelijkertijd de overkapping van het avondterras. Hier kan in de ondergaande zon worden genoten van een hapje of een drankje met uitzicht op het groene wandelgebied tussen de woningen.  De houten uitbreiding aan de tuinzijde biedt plaats aan de dubbelhoge eetruimte, die door middel van een vouwwand direct overloopt in het overkapte buitenterras aan de achterzijde van de woning. Zo vormen de veranda’s de schakel tussen het binnen – en buitenleven en maken het gebouw tot een herkenbare eenheid.

JURY! is verantwoordelijk voor het ontwerp van schets tot en met oplevering. De vergunning is verleend en ondertussen is de bouw reeds gestart, de verwachte oplevering is in Q3 2023

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing

Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share