Client
Private
Year
2023
Program
Housing
Status
In Development
Scale
904 m²
City
Heerjansdam

Villa EH01

 


ARCHITECTENBUREAU JURY! ONTHULT ONTWERP VOOR VILLA IN HARMONIE MET OMLIGGENDE NATUUR

Op een unieke locatie aan de rand van een ongerept natuurgebied ontwerpt architectenbureau JURY! een villa die harmonieus opgaat in de omliggende natuur. Op het afgelegen eiland van 7000 vierkante meter verrijst de woning als onderdeel van het landschap. Het ontwerp omarmt de natuur en bevordert de biodiversiteit in het gebied. Zo gaan architectuur en natuur hand in hand.

DIALOOG TUSSEN ARCHITECTUUR EN NATUUR

Eén van de hoofduitgangspunten van het ontwerp is de integratie van de woning in het karakteristieke groene en blauwe landschap. De villa is langgerekt, heeft grote overstekken en meerdere groene daken. Dit dakenlandschap vormt een integraal onderdeel van het ontwerp en benadrukt de horizontale geleding. Dit zorgt ervoor dat de woning langzaam uit het landschap lijkt te verrijzen.

Daarnaast dragen de groene daken bij aan het concept van de villa als een natuurlijke uitloper, als een uitbreiding van het groene landschap. Het dak vormt een nieuwe habitat en is onderdeel van een groter natuurgebied waar jaarlijks onder meer zo’n 200 vogelsoorten te gast zijn. De groene daken bieden, dankzij de pv-panelen, ook schaduwrijke plekken waar andere, nieuwe diersoorten kunnen gedijen. Op deze manier draagt het dak als geheel bij aan het bevorderen van de biodiversiteit in het gebied.

Door een prettige samenwerking met landschapsarchitect Jeroen Hamers, die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de buitenruimte, worden het gebouw en het eiland nog beter verweven in de landschappelijke context.

GRENZEN VERVAGEN

De hoofdentree van de villa wordt gevormd door een snede uit de hoofdmassa. Een slanke, technische pergola markeert de entree, waarin een imposante boom in een horizontale plantenbak prijkt. Deze pergola biedt niet alleen een warm welkom, maar creëert ook een boeiend contrast met het aardse, robuuste karakter van de woning, waarbij de natuurstenen muur dient als canvas voor de boom. Het natuursteen, de plantenbak en de pergola lopen naadloos van buiten naar binnen. Zo vervagen de grenzen tussen de binnen- en buitenruimten en wordt het omliggende landschap een integraal onderdeel van de dagelijkse beleving van de bewoners.

Daarnaast draagt de zorgvuldige compositie van de raampartijen bij aan de unieke atmosfeer in de villa. Hier wordt een fijne balans bereikt tussen geborgenheid en een naadloze verbinding met de buitenwereld. Deze connectie biedt bewoners spectaculaire vergezichten, waarbij de grenzen tussen binnen en buiten verder vervagen en de woning wordt verankerd in haar groene omgeving.

ZORGVULDIGE MATERIALISATIE

De materialisatie van de villa is zorgvuldig bedacht. De massa van het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit metselwerk en heeft hierdoor een aards en robuust karakter. Door het lange formaat van de stenen en de stootvoegloze verwerking wordt de horizontale belijning op een fijnmazigere schaal verder benadrukt.

De openingen in het metselwerk hebben een afwisselende invulling van glas en hout. De houten geveldelen worden gekenmerkt door een zichtbare nerf en vlam, die behouden blijven wanneer het hout met de tijd vergrijsd. Bovendien neemt het hout de natuurlijke tinten van het omliggende landschap aan. Op ooghoogte komt het ritme en de textuur van zowel de houten als de stenen geveldelen tot uiting, wat de menselijke schaal van de woning benadrukt.

TOTAALONTWERP

Architectenbureau JURY! is verantwoordelijk voor het totaalontwerp van de villa, van het initiële schetsontwerp tot en met de uiteindelijke oplevering en ontwerpt deze turn-key. Dit omvat niet alleen het exterieur van de villa, maar ook het interieur. Naast een kelder met een bioscoop en een barruimte, omvat het ontwerp van de villa een complete spavleugel met voorzieningen zoals een binnenzwembad, Jacuzzi en twee sauna’s.

Momenteel is de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend, en de start van de bouwwerkzaamheden wordt beoogd in het eerste kwartaal van 2024.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing

Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share