Villa Gotiek Chic

Client
Private
Program
Housing
Status
Under Construction
Scale
309 m²
City
's-Gravenzande

Villa Nerts

 


Villa Gotiek chique – Verticaliteit als kwaliteit

Naast de Nieuwe Vaart te ’s Gravenzande ontwerp JURY! Villa Nerts. Deze woning vormt het sluitstuk in de ontwikkeling van 38 woningen aan de Nieuwe Vaart. De woning staat op een smal, langgerekt kavel. De unieke vorm van de kavel brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Resultaat; een ranke, spitse, dramatische en elegante villa met een dikke hedendaagse knipoog naar de Gotische bouwkunst.

het ontwerp

Door de bijzondere vorm van de kavel is er slechts een smal bouwvlak beschikbaar. Dit resulteert in een woning met een breedte van slechts 5,3 meter. Daarentegen is het wel mogelijk drie bouwlagen te maken in de bouwenvelop. Daarmee ontstaat een slank, hoog volume. In plaats van dit als een belemmering te zien is er juist voor gekozen deze karakteristiek als kwaliteit in te zetten.

Monoliet

De woning is een combinatie van een monoliet hoofdvolume met een spel van ogenschijnlijk willekeurige openingen gecombineerd met een eenlaagse uitbouw met lange, horizontale openingen. De openingen in het hoofdvolume bieden op strategische plekken licht en zicht. De terugliggende metselwerkvlakken maken de compositie tot een geheel. De gaten in de massa zijn weliswaar verschillend van grootte, maar allen vierkant en precies gelijk in verhouding. Doordat deze allen vierkant zijn, hebben zij geen richting. Dit vergroot de ogenschijnlijke willekeur en versterkt hiermee het monoliete karakter van het hoofdvolume.

Gotiek Chic

De smalle, verticale risalieten benadrukken extra de verticaliteit van het gehele volume en vormen een hedendaagse knipoog naar de gotische drang voor verticaliteit en licht. De dubbele risaliet is in het ontwerp voorbehouden aan de entreegevel. Op deze manier krijgt de voorgevel een uniek, verwelkomend karakter en ligt het accent van de woning op deze gevel. Doordat risalieten volledig symmetrisch zijn ingezet en hun vorm correspondeert met die van de dakkapcontour staat het geheel volledig in balans.

Om voldoende woongenot te creëren moet er zo efficiënt mogelijk met de beschikbare ruimte worden omgegaan. Daarom is ervoor gekozen om maximaal uit te bouwen op de begane grond. Op deze wijze ontstaat er voldoende ruimte voor een royale woonkamer en eetkeuken, die zich beiden richten naar de tuin. Het interieur van de gehele woning is ontworpen door Petra van Os.

geprefabriceerde betonconstructie

De woning wordt gemaakt met een prefab betonconstructie. In navolging van het eerste project in CLT is er andermaal voor een prefab-constructie gekozen, ditmaal echter van beton. Ondanks het verschil in materiaal is het ontwerpproces nagenoeg gelijk. Omdat alles vooraf vervaardigd wordt in werkplaatsen, vergt het ontwerpproces nauwkeurige afstemming (engineering) met de producenten. Het gevolg: een casco dat binnen enkele dagen op de bouw kan verrijzen. Het prefab betoncasco zorgt voor een zeer korte bouwtijd en geeft daarmee minder overlast voor omgeving en milieu. Om dit te bewerkstelligen heeft JURY! de constructie in BIM uitgewerkt in samenwerking met de co-makers van het project.

BIM & Virtual Reality

Door het ontwerp samen met de co-makers van het project geheel in  BIM uit te werken, is het gebouw voorafgaand al 1 op 1 digitaal gebouwd. Het voordeel van deze zeer nauwkeurige en geïntegreerde uitwerking voordat de definitieve productie begint, is dat het risico op aanpassingen en fouten tijdens de bouw tot een minimum worden beperkt.

Ook hebben opdrachtgever en architect voorafgaand het gehele ontwerp middels VR kunnen ervaren. Hiermee kom je zo dicht bij de realiteit, waardoor ook op ruimtelijk en esthetisch niveau het ontwerp beleefd en getoetst kan worden. Dit helpt om samen in de uitvoering perfectie te benaderen!

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Alles over JURY! Exclusive Housing

Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share