Exclusive Housing


Villa Hazerswoude-dorp

Client
Private
Program
Housing
Status
In Development
Scale
335 m2
City
Hazerswoude-Dorp

Villa Hazerswoude-dorp


De uit het landschap verrijzende woning

De langgerekte kavel betreft een voormalig buxusplantage dat haaks op de straat staat. Het is gelegen in het Groene Hart in het prachtige typisch Hollandse polderlandschap. Het onbebouwde land van de kavel is relatief groot ten opzichte van het volume van de woning. Het omliggende landschap komt hierdoor nog meer centraal te staan en de villa is zo ontworpen dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. De door JURY! bedachte oplossing is om het volume van de woning uit het landschap te laten verrijzen, zodat deze perfect aansluit bij haar omgeving.

Materialisatie en proporties

De materialisatie en proporties van de villa versterken het beeld van een uit het landschap verrijzend volume. De footprint van de begane grond is aanzienlijk groter dan dat van de verdieping. Hierdoor verrijst het volume zacht en trapsgewijs uit het landschap.

De begane grond in steen uitgevoerd; een robuust, zwaar en aards materiaal. Het karakter van dit materiaal is daarnaast versterkt door het gebruikte kleurenpalet, dat bestaat uit aardse kleuren variërend van zandkleurig tot olijfgroen. Om de horizontaliteit van de begane grond te nadrukken zijn de stenen stootvoegloos verwerkt in wildverband.

Daar waar de begane grond zwaar en dichtbij het landschap staat, is het volume van de verdieping juist licht van karakter en kleiner in volume. Dit is bereikt door dit volume te voorzien van sierpleister (gevelstuc). Het sierpleister is glad en minimalistisch, in contrast met de textuur van de robuuste onderliggende stenen. Het benadruk de horizontale geleding en maakt het bovengelegen volume lichter. Deze ingreep versterkt het gevoel dat het gebouw uit het landschap verrijst. De warme aardse zand/taupe kleur van de verdieping zoekt de verbinding met het kleurenpalet van het metselwerk zodat het zich tot een geheel vormt.

De gevelopeningen zijn voorzien van in kleur geanodiseerde aluminium kozijnen. Anders dan gemoffeld aluminium blijft de metalen glans behouden zodat het gedurende de dag mee kleurt en bijvoorbeeld het warme gevoel van een ondergaande zon versterkt en hierdoor interactie aangaat met het landschap.

Een warm welkom

De dubbelhoge entree vormt in meerdere opzichten een uitzondering binnen het ontwerp. Ten eerste doorbreekt het de geleding van de gevel; zowel het aardse metselwerk van de begane grond, als het lichte sierpleister van de verdieping. Hierdoor dwingt het een hiërarchische positie af en maakt het een welkom gebaar voor de gebruiker, bezoeker en passant. Ten tweede heeft de villa naar de straatzijde gericht een meer gesloten karakter zodat de bewoners geborgenheid in hun thuis ervaren. De glazen entreepartij is ook hier de uitzondering en maakt zo een royaal welkomstgebaar.

Vergezichten en rustpunten

Het ontwerp kenmerkt zich daarnaast met weidse vergezichten en zichtlijnen met rustpunten in- en direct rondom het huis. Door deze verschillende ritmes van focuspunten te introduceren wordt enerzijds optimaal het omliggende landschap ervaren en blijft anderzijds de menselijke schaal voelbaar.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing

© JURY