Voor een particuliere opdrachtgever in Heerhugowaard is JURY! gevraagd een moderne vrijstaande woning te ontwerpen, met al vroeg in het proces aandacht voor duurzaamheid.
In de basis helpt het om een gebouw te ontwerpen dat de ingebrachte (hernieuwbare) energie goed vasthoudt zodat het toevoeren van meer energie tot een minimum beperkt wordt. Daarnaast is het van belang dat er efficiënt met die energie omgegaan wordt. Om dit te bewerkstelligen zijn er een aantal ontwerpprincipes toegepast in het ontwerp voor de villa. Zo is de woning zodanig op de kavel geplaatst dat deze een optimale oriëntatie heeft, namelijk +/- 20 graden op het zuiden. Ook is de woning zo geplaatst dat de verticale belemmeringshoek door omliggende bebouwing maximaal 16 graden bedraagt zodat in de winter de zon op de glazen geveldelen valt.
In de zuidgevel wordt niet meer dan 50% glas toegepast omdat meer niet bijdraagt aan warmte winst in de winter maar wel aan een extra koelvraag in de zomer. Daarentegen wordt in de noordgevel, waar slechts in de zomer van korte duur de zon op valt, zo min mogelijk glas toegepast. Dit draagt louter bij aan warmteverlies in de winter.
Ook per functie binnen de woning is gezocht naar optimale oriëntatie. De woonruimte is zuidwest georiënteerd, de keuken oost, het slapen noord en oost en baden en voorzieningen (bergen, techniek) op het noorden met een beperking van het glasoppervlak tot gevolg. Als laatste is de woning zo compact mogelijk ontworpen om een zo groot mogelijke inhoud bij een zo klein mogelijk buitenoppervlak te verkrijgen. Door het beperkte buitenoppervlak worden energieverliezen tot een minimum beperkt en is er minder materiaal nodig.
De relatief gesloten noordgevel richt zich naar de straat en zorgt ervoor dat de woning een gevoel van privacy en geborgenheid heeft. Dit wordt nog eens extra versterkt doordat er geen sterke nadruk op de entree ligt. Vanaf de straat gezien oogt de woning als een massa met een hap eruit. De entree ligt in de met hout afgewerkte hap uit de massa. Aan de zuidoost en zuidwest gevels opent de woning zich richting het water en het daarachter gelegen groen. De massa van het stucwerk gaat over in een subtiel lijnenspel van gestucte stroken, die opening met glazen en houten invulling omsluiten. Hierdoor oogt de woning luchtiger en opent deze naar de tuin.
De plattegrond van de woning kenmerkt zich door een twee krachtige zichtlijnen. Bij binnenkomst is er direct contact met het groen dankzij een glazen deur en een raam naar de tuin. Het keukenblok geeft extra gelaagdheid aan de zichtlijn en trekt de bewoner of bezoeker naar de leefruimten. Bij binnenkomst in de keuken bevindt men zich op het kruispunt van de twee zichtlijnen. Met links de multifunctionele ruimte en rechts via de keuken en eetruimte zicht op de tuin en het water. De zichtlijnen verankeren de woning in de locatie en zorgen voor een heldere oriëntatie in de woning. De multifunctionele ruimte, die nu is ingericht als werkruimte kan dankzij een ensuite in de toekomst ook een slaapkamer worden waardoor de woning levensloopbestendig is.
Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!
Fotografie copyright: Merijn Koelink Photography . ©JURY!