Villa Park 16Hoven

Client
Private
Year
2022
Program
Housing
Status
Under Construction
Scale
310 m²
City
Rotterdam

Villa Park 16Hoven


Villa Park 16Hoven

Deze moderne en minimalistische nieuwbouw villa ontleent zijn monolithische verschijning aan de met gaten uitgehouwen stenen massa; een hedendaags architectonisch beeldhouwwerk.

Het ontwerp

Voor een particuliere opdrachtgever heeft JURY! een villa in het ontwikkelingsgebied Rietzoom ontworpen. Het is onderdeel van Park Zestienhoven in Rotterdam dat grenst aan het groene hart.

De wensen van de opdrachtgever luidden simpel: 1. Een stenen uitstraling en waarbij de kozijnen sterk tot uitdrukking komen. En 2. Het maximaliseren van het te bouwen volume binnen de toegestane randvoorwaarden. Daarbij komt dat de kavel zich op een hoek bevind, omsloten aan twee zijden met water en het bouwvlak een afgeschuinde zijde heeft.

Als gevolg van de wens om het ontwerp in volume te maximaliseren, in combinatie met het beschikbare bouwvlak, ontstaat een meer kubistisch volume. De stenen uitstraling past perfect hierbij en versterkt de expressie van het ontwerp.

De menselijke maat

Daar waar de helder vormgegeven massa aan de straat zijde met zijn meer formele karakter geborgenheid biedt, is dit aan de tuinzijde anders. Hier loopt het strak omlijnde vierkante volume juist getrapt af richting  het water. Er ontstaat een zachter en vriendelijker beeld waarbij de villa uit het landschap lijkt te herrijzen. De leeflaag op de begane grond is deel enkellaags en reikt verder de tuin in. Hierdoor wordt niet alleen de relatie tussen binnen en buiten versterkt. In de tuin en rondom het huis waar de bewoners verblijven ervaren zij bovendien comfort en levendigheid; de menselijke maat.

Opengesneden sinaasappel vs. sculptuur

Op drie plekken zijn er grote uitsneden uit de woning gehouwen; ter plaatse van de entree, aan de tuinzijde en op hoek van de bovenste bouwlaag. Deze plekken zijn zorgvuldig in samenhang met de functie bedacht. Door de contrasterende materialisatie worden zij bovendien benadrukt. Zoals de opengesneden sinasappel waarbij schil en vruchtvlees ook duidelijk te onderscheiden zijn. De lichte stenen schil heeft een aardse, robuuste en massieve uitstraling. De uitgehouwen openingen tonen zwart metaal; verticaal geprofileerde gevelbekleding welke juist een gladde, technische en verfijnde uitstraling heeft.

Entree, dakterras en tuin

De dubbelhoge uitsnede ter plaatse van de entree vormt de uitzondering aan de straatzijde. Het imposante, forse overstek dat ontstaat is een welkomstgebaar richting de straat, biedt beschutting bij thuiskomst en zorgt voor een geleidelijke overgang van buiten naar binnen en vice versa.

Aan de andere zijde van de villa is er juist op de hoek aan de bovenzijde op gelijke sculpturale wijze een hap uit het gebouw gehaald. Ook hier resulteert dit net als bij de entree in een beschutte plek. Bijna als vanzelfsprekend bevind zich hier het dakkterras vanwaar men van het panoramische uitzicht kan genieten.

Ter plaatse van de tuin is over twee gevels een derde grote hap uit de stenen massa gehaald. Dit gat heeft een invulling van overwegend glas en hetzelfde metaal.  De grote glaspartijen zorgen voor een sterke relatie tussen en buiten. Terwijl de gekozen compositie en materialisatie bijdraagt aan een warmere uitstraling van de villa aan de tuinzijde.

Gevelcompositie

De gevelopeningen zijn overwegend vormgegeven als gaten in de massa. De posities hiervan zijn zorgvuldig gekozen op basis van een spel tussen willekeur versus een georganiseerd grid. Deze gaten in het steen liggen verder terug zodat de ontstane diepe neggen rondom de ramen het zware robuuste karakter  benadrukken. De posities van de ramen vloeien evenzo voort vanuit een combinatie van functie, zichtlijnen en daglichttoetreding en warmtelast. Hierdoor verankerd de villa zich in zijn context.

co makers

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever zelf, is er gekozen voor een co-makers invulling. Daardoor is er dus geen traditionele hoofdaannemer betrokken. Verschillende (uitvoerende) partijen zijn tijdens het ontwerpproces aangeschoven en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van Villa Park 16Hoven. JURY! is verantwoordelijk voor alle fases van het ontwerpproces en betrokken tijdens de uitvoering.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing


Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Share