Exclusive Housing


Villa 44

Client
Private
Year
2019
Program
Housing
Status
In Development
Scale
237 m2
City
Maassluis

Villa 44

Eigentijds toekomstbestendig maatpak in Wilgenrijk Maassluis

In dezelfde straat als Villa45 staat Villa44. Een levensloop- en dus toekomstbestendig huis met de karakteristieken van een schuurwoning in een hedendaags ontwerp. Net zoals bij house 008  en de buitengewone twee-onder-een-kap golden hier ook de door de gemeente (in een stijlboek) gedefinieerde kaders. Deze kaders stellen de historische context van dit typisch Hollandse polderlandschap centraal en leggen de nadruk op landelijk wonen.

Uitgangspunten voor het ontwerp

De opdrachtgevers voor Villa44 verruilen de drukte van Rotterdam voor het rustieke van het Wilgenrijk in Maassluis. Een aantal elementen van hun huidige woning sluiten echter zo goed aan op hun manier van leven dat het de wens was deze behouden in combinatie met enkele nieuwe wensen:

Daarnaast was er de wens voor een toekomstbestendige woning met veel bergruimte en bleek uit de eerste gesprekken een voorkeur voor een schuurwoning of een woning met een eenvoudige archetypische vorm (een woning met een kap is een van de voorwaarden vanuit het Wilgenrijk). Ook was er de wens om zowel de eet- als de woonruimte aan de tuin te hebben. Een conclusie van de uitgangspunten is dat er veel meer programma op de begane grond gewenst is, dan op de verdieping en de belangrijkste leefruimten aan de tuin.

Ontwerp

De door JURY! Bedachte oplossing voor deze uitdaging is het toepassen van twee losse volumes: het archetypische huis met een zadeldak; en een aanbouw. Op deze manier kon worden voldaan aan zowel de wens van de opdrachtgever als de randvoorwaarden van de plek. In het grote volume zit aan de achterzijde de keuken met eetruimte in open verbinding met de woonruimte. Een grote schuifpui zorgt voor een verbinding met de tuin. De master bedroom is met een eigen badkamer gelegen in de aanbouw, die verschoven is ten opzichte van het hoofdgebouw. Zo wordt extra privacy gecreëerd in de tuin en in de slaapkamer zelf.

Meteen bij binnenkomst bevindt zich ook de toegang tot het kantoor. De indeling van de hal en de positie van de trap zijn op zo’n manier dat het voor een bezoeker niet mogelijk is bij de privé vertrekken naar binnen te kijken. Doordat de meest belangrijke ruimten allemaal op de begane grond zitten is de woning levensloop- (en dus toekomst-)bestendig. De configuratie van de binnenwanden is in de toekomst ook eenvoudig te wijzigen, zodat de woning ook in dat opzicht toekomstbestendig is.

Strakke en rijke detaillering

De detaillering van de woning is zeer strak ter plaatse van het witte stucwerk. De dakrand van het hoofdvolume is minimaal en de goot is verholen zodat de zichtbaar strakke lijnen van de woning de sculpturaliteit benadrukken. Het metselwerk is daarentegen voorzien van rijke detaillering die de twee losse volumes van de woning bij elkaar houdt: een rollaag (rechtopstaande stenen) helemaal rondom de woning, en een verspringend metselwerk dat horizontale lijnen oplevert wat beide hoeken omgaat. De knip tussen stuc en metselwerk wordt extra benadrukt door een donkere terugspringende rand van aluminium zetwerk. De dubbelhoge entree is de grote uitzondering in het volume en wordt zo extra benadrukt. De plaats van de ramen en de dichte delen zorgt voor voldoende privacy en toch een warm welkom!

Groen-dak

Ter plaatse van het platte dak is een groen-dak voorzien, zodat hier het hemelwater opgevangen kan worden. Dit water wordt opgevangen in een houten vat, van waaruit de tuin besproeit kan worden. Bijkomend voordeel is dat het groen-dak zorgt voor een aangenaam koele master bedroom in warme jaargetijden.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing pagina of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!

Alles over JURY! Exclusive Housing

©JURY!