Exclusive Housing


Villa 62

Client
Private
Program
Housing
Status
In Development
Scale
450 m2
City
Maassluis

Villa 62


Villa 62 – Een modern landelijk ensemble in Wilgenrijk

Voor een particuliere opdrachtgever ontwierp JURY! andermaal een villa in ontwikkelingsgebied Wilgenrijk te Maassluis. De woning staat op een kavel dat aan het water is gelegen en uitzicht heeft over meanderend binnenwater. Tussen waterpartij (met groen speeleiland) en de 80 centimeter hoger gelegen kavel loopt een recreatief schelpenpad. Net zoals bij de eerdere fasen binnen Wilgenrijk golden hier ook de door de gemeente (in een stijlboek) gedefinieerde kaders. Deze kaders stellen de historische context van dit typisch Hollandse polderlandschap centraal en leggen de nadruk op landelijk wonen. Daarnaast geldt op deze specifieke plek dat de woning een veranda dient te hebben, die ten minste 70% van de breedte van de voorgevel betreft én die zich binnen een bepaalde strook aan de randen van de kavel bevindt.

Ensemble van volumes rond een patio

Het door JURY! bedachte ontwerpconcept is om drie volumes als een ensemble rondom een patio te positioneren, met een centrale rol voor de patio. Dit element verbindt het hoofdvolume, de twee kleinere volumes, de veranda’s en het landschap. Uitzicht, privacy, proporties en de oriëntatie op de zon bepalen de positie en schakering van het ensemble, en de plek op de kavel.

Het grote volume heeft twee bouwlagen terwijl de twee kleinere volumes uit één bouwlaag bestaan. Hierin zijn de leefruimten opgenomen en deze beslaan de volledige hoogte waardoor zij bijna 6 meter hoog zijn. De drie volumes die het ensemble vormen zijn allen voorzien van een rieten dak, hebben een gelijke hellingsgraad en eindigen onderaan allen op gelijke hoogte. Dit versterkt het beeld van een samenhangend geheel van drie verspringende volumes; een modern ensemble rond de patio.

Dubbele entree 

Kenmerkend aan de kavels binnen dit specifieke plangebied is dat de ‘hoofdentree’ voor bezoek aan de andere kant is gelegen t.o.v. parkeerplekken van de bewoners. Zodoende ligt het voor de hand om twee entrees te maken. In het concept is één royale en dubbele hoge entreeruimte bedacht, welke aan beide kanten toegankelijk is, zodat men te allen tijde in dezelfde ruimte binnenkomt; bewoners en bezoekers.

De entrees vormen beide een uitzondering in het volume. Deze snijdt aan de kant van de patio een hap uit  de massa over twee bouwlagen, en aan de andere zijde van de woning is juist een extra volume toegevoegd. Beide dwingen hiermee een hiërarchische positie af in de compositie en vormen zodoende een welkomstgebaar.

Van binnenuit gezien is de entree juist een scheiding, welke de publieke en privé vertrekken van elkaar scheidt. Aan de ene kant hiervan bevinden zich de keuken, woon- en eetruimte. Aan de andere kant het master bedroom domein. De vide met daarin de trap naar de verdieping biedt toegang tot de andere slaapkamers.

Speelse architectuur

De architectuur heeft een speels karakter. Niet alleen door hoe de volumes gepositioneerd zijn rondom de patio, maar ook door de ogenschijnlijk willekeurige plaatsing van de openingen. Daarnaast ligt de trap die toegang geeft tot de veranda niet recht voor de entree. De oriëntatie van de bezoeker verandert hierdoor constant wat een verrassingseffect oplevert en spectaculaire doorkijken en vergezichten biedt. Als bonus zorgt de positie ook voor extra privacy.

De patio als organiserend element tussen de drie volumes, krijgt extra kracht door de bijzondere boom. Niet alleen krijgt de ruimte hierdoor een groene uitstraling, de plaats van de boom is zo dat deze vanuit alle openingen naar de patio te zien is. Dit maakt de boom en de patio ook van binnenuit de woning gezien een centraal oriëntatie- en rustpunt.

Materialisatie

De materialen van het ontwerp benadrukken de verschillen tussen de volumes. Het hoofdvolume is opgetrokken uit wit stucwerk, dat rust op een bakstenen plint. Door het te laten verspringen en overhoeks door te trekken worden de gevels met elkaar verbonden. Het hoofdvolume heeft een meer zwaar, robuust en aards karakter door het toepassen van deze materialen. De kleinere volumes zijn opgetrokken uit hout en ogen hiermee lichter waardoor een significante nuance ontstaat tussen de uitstraling van de volumes. Dit beeld wordt nog eens versterkt door de zichtbare houten portalen en kolommen met overstekken. In beide kopse gevels wordt een verticaal element dat in dezelfde steen is uitgevoerd toegepast. Het hout komt ook weer terug bij de uitbouw van de entree.

Wilt u meer weten over deze woning of over wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze Exclusive Housing of Wilgenrijk pagina. Of neem contact met ons op! We vertellen u graag meer onder het genot van een kopje koffie en/of een drankje!