Civic, Public, Interior


WerkCafé stadshuis Maassluis

Client
Gemeente Maassluis
Year
2020
Program
Interior
Status
Completed
Scale
285 m2
City
Maassluis

Met het ontwerp voor het nieuwe WerkCafé in het stadhuis van Maassluis heeft JURY! de architectenselectie gewonnen. Het Werkcafé is sinds de oplevering een multifunctionele ruimte waar werknemers op het stadhuis werken, lunchen, overleggen, afspraken met burgers organiseren, elkaar ontmoeten, pauzeren en waar verschillende evenementen plaats kunnen vinden.

WerkCafé stadshuis Maassluis

 


WerkCafé stadshuis Maassluis

Herkenbaarheid en flexibiliteit

Herkenbaarheid en flexibiliteit zijn twee belangrijke uitgangspunten die de ontwerpgave hebben gedefinieerd. Het WerkCafé ligt tussen de Raadzaal en de gemeentetuin in, met de trouwzaal en enkele vergaderruimten in de nabijheid. Deze ligging zorgt dat het WerkCafé een unieke plek en spil in het stadhuis is. Om dat te benadrukken heeft de ruimte een eigen identiteit die wezenlijk anders is dan ter plaatse van de kantoortuinen. Daarnaast is de ruimte multifunctioneel, waarbij de bezettingsgraaf flink uiteen ligt. Tijdens evenementen kunnen er tot driehonderd mensen aanwezig zijn, terwijl het geregeld voor komt dat er slechts enkele mensen aanwezig zijn. De ruimte is zo ontworpen dat beide situaties kunnen voorkomen een prettige ervaring van de ruimte bieden.

Vaste en losse inrichtingselementen

De belangrijkste ontwerpingreep zijn de vaste inrichtingselementen die de ruimte organiseren en geschikt maken voor meervoudig gebruik. Deze elementen delen de grote ruimte op in verschillende plekken met ieder een andere sfeer. Daardoor kan de ruimte gemakkelijk grote aantallen personen faciliteren, maar is deze ook prettig wanneer het rustig is. Het element in het midden van de ruimte is deels een hoge zittafel waaraan met kan staan of op een kruk kan plaatsnemen. Het loopt door in een lager gedeelte dat bedoeld is als grote leestafel. Bij evenementen waar grotere aantallen mensen aanwezig zijn kan men aan dit meubel staan en biedt het mensen die minder ter been zijn, de gelegenheid om zich ook tussen de andere mensen te begeven. Het andere element is de uitgifte van de keuken. Dit wordt echter maar op een klein gedeelte van de dag op deze manier gebruikt. Daarom is het meubel zo ontworpen dat het naast de uitgifte van de keuken ook als bar en hoog zitelement te gebruiken is. Beide inrichtingselementen dragen hierdoor ondanks hun vaste plek bij aan de flexibiliteit van de ruimte en versterken zo het multifunctionele karakter. Boven de vaste inrichtingselementen hangen stalen frames voorzien van verlichting en groen. Zij versterken het organiserende karakter van de vaste inrichtingselementen en bieden een ingekaderd panoramisch vergezicht op de stadhuistuin wanneer men aan het element zit of staat.

Naast de twee vaste elementen zijn er ook losse inrichtingselementen. De opstelling hiervan is aan te passen als het gebruik hier om vraagt. Om het verschil tussen de vaste en losse elementen te benadrukken hebben de eerste genoemde elementen een zware massieve uitstraling. Ze landen zichtbaar op de grond en hebben een robuust karakter. Dit in tegenstelling tot de losse inrichtingselementen. De stoeltjes, tafels, banken en krukken hebben allemaal slanke poten om het verschil duidelijk te maken. Alle meubelen zijn maatschappelijk verantwoord ingekocht (MVI) met focus op circulaire materialen. Zo zijn de stoelpoten geschroefd in plaats van gelijmd, waardoor onderdelen eenvoudig te vervangen zijn en niet meteen het gehele meubel weg zou moeten.

Daglichttoetreding

De voormalige Burgerzaal waarin het Werkcafé is gebouwd, werd ervaren als zijnde een donkere ruimte. Een ander belangrijk uitgangspunt van het ontwerp was dan ook de ruimte beduidend lichter te maken. Door de glazen puienpartij aan de gemeentetuin verder naar buiten te plaatsen valt er meer daglicht binnen. De donker gekleurde vloeren en plafond zijn vervangen door lichtere uitvoeringen zodat zij het binnentredende daglicht door middel van reflectie dieper de ruimte in brengen. Daarnaast is de vloer een rustig en egaal oppervlak wat het toepassen van houten meubelen met een duidelijke nerfstructuur mogelijk maakt. Hierdoor straalt de ruimte warmte uit. Het plafond is van volledig hergebruikt vilten elementen gemaakt en draagt bij aan de ruimteakoestiek. Daarnaast is het plafond uitneembaar ten behoeve van onderhoud van bovenliggende installaties.

Burger- en raadzaal

Het Werkcafé is gelegen aan de gemeentetuin, naast de Raadzaal en nabij de trouw- en vergaderzalen. Door de centrale ligging tussen deze functies wordt het multifunctionele karakter en gebruik van het Werkcafé versterkt. Door het toepassen van een volledig glazen vouwwand tussen Raadzaal en Werkcafé is de Raadzaal te allen tijde zichtbaar, bereikbaar en te betrekken bij het Werkcafé. Bij Raadsvergaderingen met grote publieke belangstelling kan de vouwwand desgewenst volledig opengezet worden waardoor meer toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Het Werkcafé blijft ook als Burgerzaal dienen en vormt door de directe relatie met de Raadzaal meer dan ooit het hart van het Stadhuis van Maassluis.