Voor de door JURY! gewonnen architectenselectie van het nieuwe WerkCafé in het stadhuis van Maassluis, kunnen wij trots het eerste ontwerpbeeld als sneakpreview delen en het ontwerp toelichten.
Het WerkCafé: multifunctioneel met een eigen identiteit
Het WerkCafé wordt een multifunctionele ruimte waarin men kan lunchen, overleggen of aanlanden met de laptop. Ook zijn er mogelijkheden voor workshops en presentaties en dient de ruimte als uitbreiding van de naastgelegen Raadzaal wanneer er daar onderwerpen besproken worden waarvoor grote publieke belangstelling is. Het WerkCafé ligt tussen de Raadzaal en de gemeentetuin in, met de trouwzaal en enkele vergaderruimten in de nabijheid. Deze ligging zorgt dat het WerkCafé een unieke plek en spil in het stadhuis is. Om dat te benadrukken krijgt de ruimte een eigen identiteit die wezenlijk anders is dan ter plaatse van de kantoortuinen.
Vaste en losse inrichtingselementen
In de ruimte zijn twee vaste inrichtingselementen geplaatst die de ruimte organiseren en geschikt zijn voor meervoudig gebruik. De elementen delen de grote ruimte op in verschillende plekken met ieder een andere sfeer. Daardoor kan de ruimte gemakkelijk grote aantallen personen faciliteren, maar is deze ook prettig wanneer het rustig is. Het element in het midden van de ruimte is deels een hoge zittafel waaraan met kan staan of op een kruk kan plaatsnemen. Het loopt door in een lager gedeelte dat bedoeld is als grote leestafel. Bij evenementen waar grotere aantallen mensen aanwezig zijn kan men aan dit meubel staan en biedt het mensen die minder ter been zijn, de gelegenheid om zich ook tussen de andere mensen te begeven. Het andere element is de uitgifte van de keuken. Dit wordt echter maar op een klein gedeelte van de dag op deze manier gebruikt. Daarom is het meubel zo ontworpen dat het naast de uitgifte van de keuken ook als bar en hoog zitelement te gebruiken is. Beide inrichtingselementen dragen hierdoor ondanks hun vaste plek bij aan de flexibiliteit van de ruimte en versterken zo het multifunctionele karakter.
Naast de twee vaste elementen zijn er ook losse inrichtingselementen. De opstelling hiervan is aan te passen als het gebruik hier om vraagt. Om het verschil tussen de vaste en losse elementen te benadrukken hebben de eerste genoemde elementen een zware massieve uitstraling. Ze landen zichtbaar op de grond en hebben een robuust karakter. Dit in tegenstelling tot de losse inrichtingselementen. De stoeltjes, tafels, banken en krukken hebben allemaal slanke poten om het verschil duidelijk te maken. Alle meubelen worden maatschappelijk verantwoord ingekocht (MVI) met focus op circulaire materialen. Zo zijn de stoelpoten geschroefd in plaats van gelijmd, waardoor onderdelen eenvoudig te vervangen zijn en niet meteen het gehele meubel weg zou moeten.
Materiaalgebruik
Het WerkCafé krijgt een lichte gietvloer en het bestaande houten plafond wordt wit geschilderd. Dit zorgt ervoor dat het inkomende daglicht verder de ruimte in reflecteert en het zodoende lichter is. Daarnaast is de vloer een rustig en egaal oppervlak wat het toepassen van houten meubelen met een duidelijke nerfstructuur mogelijk maakt. Hierdoor straalt de ruimte warmte uit. Boven de vaste inrichtingselementen hangen stalen frames waarop planten komen te staan en vanwaar uit de verlichting naar beneden komt. Zij dragen bij aan het organiseren van de ruimte door de differentiatie in hoogte. Wanneer men aan één van de vaste inrichtingselementen zit of staat, wordt het zicht op de tuin omlijst waardoor de dieptewerking wordt versterkt. Alles bij elkaar ontstaat een multifunctionele ruimte met herkenbaar karakter welke ruimten verbind en ontmoeting en beleving stimuleert.
Op dit moment is het DO afgerond en is de verbouw medio 2019 ingepland. JURY! is betrokken vanaf initiatieffase tot en met ingebruikname.